latinica  ћирилица
09/10/2017 |  15:44 | Аутор: РТРС

Званична дозвола за извоз пилетине из БиХ у ЕУ стиже за 20 дана

Вишегодишње припреме БиХ за посјету инспекцијског тима Директората за храну, здравље, анализе и ревизије Европске уније уродиће плодом и добијањем дозвола за извоз пилећег меса и прерађевина од пилећег меса из Босне и Херцеговине у ЕУ, увјерен је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.
Пилетина (илустрација) -
Пилетина (илустрација)

Он је на данашњој конференцији за медије уприличеној у Сарајеву казао да је инспекцијским тим из ЕУ посјетио БиХ од 26. септембра до 6. октобра 2017. године и да ће званични извјештај стићи за три седмице.

"До тада имамо прелиминарни и зато вам нећемо саопштити да смо добили дозволу, али сам увјерен да ћемо то имати прилику званично саопштити за највише 20-ак дана", казао је Шаровић.

Како је ранијеобјављено, Инспекцијски тим Директората за храну, здравље, анализе и ревизије Европске уније (бивши ФВО) дао је дозволу бх. компанијама Мади, Овако, Бровис и Агрекс за извоз пилећег меса и месних прерађевина од пилећег меса на тржиште ЕУ.

"Ми смо се за њихов долазак припремали 2,5 године у овом саставу, али и одраније. Године 2012. смо имали неуспјех. Од тада смо засукали рукаве и у складу с акционим планом овај процес коначно привели крају", рекао је министар и захвалио се својим сарадницима, Канцеларији за ветеринарство, ентитетским институцијама, лабораторијама и извозним објектима.

Нагласио је да је инспекција провјеравала цјелокупан систем у области перадарства БиХ и поштивање процедура, а да ће дозволе за извоз у ЕУ издавати Уред за ветеринарство БиХ.

"Пред нама је био дуг пут, а ми смо овај посао урадили одлично и надамо се најбољем", поручио је Шаровић.

Извор: Кликс