latinica  ћирилица
09/10/2017 |  16:37 | Аутор: РТРС

Зелени одбацили договор, Меркел у проблему?

Њемачки Зелени одбацили договор њемачке канцеларке Ангеле Меркел и Хришћанско-демократске уније да се ограничи прилив имиграната у ту земљу на 200.000.

Они, међутим, додају да разговори о формирању коалиционе владе треба да буду настављени без обзира на то.

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) њемачке канцеларке учинила је јуче уступак својим баварским конзервативним савезницима о осјетљивом питању миграција, који би требало да отвори пут за почетак разговора са Партијом слободних демократа (ФДП) и Зеленима о формирању такозване коалиције "Јамајка". Ријеч је о коалицији конзервативаца, Либерала и Зелених, чије се партијске боје налазе на застави тог карипског острва, на основу чега је и названа, пренио је Ројтерс.

Један од оснивача Зелених Џем Оздемир изјавио је за њемачку медијску групу Функе да је постигнут формалан компромис и да он неће бити дио евентуалног коалиционог споразума.

Он је додао да Зелени желе праведан и брз законски просец за придошлице у Њемачкој, ефикасне интергационе мјере и имиграциони закон са јасним правилима и критеријумима.

Зелени су одбацили ограничење о приливу имиграната, за које се залагала Хришћанско-социјална уније Баварске (ЦСУ), због прилива од 890.000 миграната 2015. и око 280.000 миграната 2016, углавном преко Баварске, иако се ове године очекује долазак мањег броја имиграната у Њемачкој, навела је британска новинска агенција.

Оздемир је, без обзира на то, затражио од конзервативаца да брзо упуте позив ФДП и Зеленима за почетак разговора о формирању коалиционе владе.

Један од челника ЦСУ Томас Кројцер изјавио је радију Дојчландфунк, да ова странка очекује да Меркелова испоштује споразум, који је са њима постигла јуче о формирању коалиционе владе јер би, како је рекао, могао да замисли различите сценарије у којима би број од 200.000 имиграната могао да буде прилагођаван.

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) њемачке канцеларке Ангеле Меркел постигла је јуче договор о осјетљивом питању миграција са својим конзервативним савезницима из Баварије, чиме је уклоњена препрека за коалиционе преговоре са другим странкама, пренио је Ројтерс позивајући се на "два конзервативна извора" која нису именована.

Договор је услиједио након разговора водећих чланова ЦДУ са сестринском Хришћанско-социјалном унијом Баварске (ЦСУ). Меркел је недавно саопштила да ће покушати да формира владајућу коалицију са Партијом слободних демократа (ФДП) и Зеленима.

Конзервативни блок који чине ЦДУ и сестринска баварска Хришћанскосоцијална унија за 33 освојених гласова био побједник избора одржаних 24. септембра.

Извор: Танјуг