latinica  ћирилица
09/10/2017 |  18:39 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Михајловић: Турска се укључује у изградњу пута Београд-Сарајево

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је да ће се Турска укључити у реализацију пројекта изградње пута Београд-Сарајево.
Зорана Михајловић (Фото: Драган Станковић) - Фото: ТАНЈУГ
Зорана Михајловић (Фото: Драган Станковић)Фото: ТАНЈУГ

Током дводневне посјете турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана Србији Михајловићева и министар саобраћаја, поморства и комуникација Турске Ахмет Арслан потписаће писмо о намјерама за јачање и проширење сарадње у области саобраћаја и инфраструктуре.

"Турска је од самог почетка подржавала овај пројекат, а сада имамо и писмо о намерама којем се потврђује спремност Турске да се активније укључи у реализацију овог пројекта. То значи да ћемо заједно са Турском дефинисати наредне кораке у реализацији овог пројекта", навела је Михајловићева.

Она је додала да се тим документом охрабрују инвестиције у транспортну инфраструктуру западног Балкана и подстиче сарадња Србије и Турске у тој области, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Михајловићева је навела да се убрзано унапређују односи Србије и БиХ у области инфраструктуре, те да ово није први пројекат који Србија реализује заједно са БиХ, али ће бити највећи до сада.

"До сада ово је највећи пројекат после изградње моста Љубовија-Братунац са заједничким граничним прелазом, изградње вртића и реконструкције главне улице у Сребреници и договора о заједничком одржавању мостова на Дрини", додала је Михајловићева.

Траса модерне саобраћајнице Београд-Сарајево кроз Србију ће се наставити на постојећу трасу Коридора 11, на дионицу од Прељине до Пожеге, дужине 31 километар, а од Пожеге преостаје да се изгради 60 километара пута, преко Ужица до Котромана, на граници са БиХ, односно Републиком Српском.

Према првим процјенама, изградња те дионице коштала би 830 милиона евра.

Извор: СРНА