latinica  ћирилица
10/10/2017 |  08:48 ⇒ 09:23 | Аутор: РТРС

Заветници: Ослобађање Орића порука да злочини над Србима нису кажњиви!

Српски сабор Заветници најоштрије је осудио срамну одлуку Суда БиХ о ослобађању ратног злочинца Насера Орића, сматрајући је новим понижењем за све српске жртве које су настрадале од руке паравојних формација такозване Армије БиХ.
"Заветници" - Фото: РТРС
"Заветници"Фото: РТРС

Пуштање на слободу једног од највећих крвника српског народа, човјека чији ратни саборци и сами признају да су под његовом командом чињени стравични злочини над Србима у Подрињу порука је да српске жртве немају право на правду. Одлука Суда БиХ одраз је двоструких аршина који се већ годинама користе у правосудном систему БиХ и селективне примјене права у односу на жртве из редова српског народа, наводи се у саопштењу.

Док се Срби без икаквог ваљаног доказа осуђују пред Хашким трибуналом на вишегодишње затворске казне бошњачки ратни злочинци се упркос мноштву чињеница о њиховој кривици пуштају на слободу и третирају као хероји. Како може херој бити неко ко је масакрирао више од 3.500 српских цивила и ко у својој књизи отворено признаје да су његови војници учествовали у злочинима над Србима у Сребреници?! Да ли монструм који је звјерски мучио и убио на стотине српске дјеце, међу њима и малољетног Слободана Стојановића, којем су Насерови зликовци распорили стомак у облику крста, може да се назива невиним човјеком?!

У саопштењу се додаје да сје оваквим скандалозним поступањем Суд БиХ још једном је потврдио своју нелегалну и нелегитимну природу, показавши да су му једини циљ демонизација српског народа и промовисање тезе о геноцидности Републике Српске.

"Суд, који је могао да ослободи доказаног злочинца и крволока није институција правне државе већ политичко средство у рукама оних којима је циљ угрожавање мира и безбедности у региону", наглашавају Заветници.

Не може се причати о помирењу и добросусједској политици са БиХ када Сарајево није спремно да призна сопствене злочине над српским народом. Нема мира и стабилности све док постоје институције попут Суда БиХ које нису ту да би спроводиле правду, већ су оруђе за угрожавање безбједности у региону и стварање атмосфере да је геноцид над Србима оправдан и дозвољен, оцијенили су Заветници.

Заветници апелују на државно руководство Србије да свуда и на сваком кораку у међународној заједници отвара питање процесуирања злочина над српским народом и инсистира на досљедном и правичном кажњавању оних који су те злочине осмислили и извршавали.

Београд мора да покаже политичку и дипломатску одлучност када је у питању расветљавање свих злочина над Србима током 90-их, сматрају Заветници.

Такође, Заветници су дали пуну подршку напорима државног руководства у Бањалуци да се распише референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, сматрајући да је вријеме да се народ Републике Српске одупре диктату ових наметнутих антисрпских и антидејтонских институција.