latinica  ћирилица
10/10/2017 |  09:11 ⇒ 09:14 | Аутор: РТРС

Сеул страхује од нове ракетне пробе С.Кореје

Јужна Кореја је данас објавила да одржава пуну борбену готовост након што су се појавиле спекулације да је могуће да ће Сјеверна Кореја извести пробу балистичке ракете у вријеме када обиљежава 72 године од оснивања владајуће Радничке партије Кореје.
Ким Џонг Ун (Фото: Sputnik/ Иља Питаљев) -
Ким Џонг Ун (Фото: Sputnik/ Иља Питаљев)

 

АФП напомиње да Пјонгјанг често изводи провокативне тестове да би обиљежио кључне историјске догађаје за ту земљу.

Портпарол Здруженог генералштаба Јужне Кореје рекао је да војска те земље пажљиво прати кретање сјевернокорејске војске и одржава пуну борбену готовост.

Јонхап је јавио да су на одређеним локацијама у Сјеверној Кореји забиљежени "конзистентни покрети особља и опреме", наговестивши да је могуће да су у току припреме за још један тест наоружања те земље.

Није још познато да ли ће Сјеверна Кореја одржати званичне прославе годишњице оснивања владајуће партије нити да ли ће се лидер те земље Ким Џонг Ун појавити у јавности.

Сјевернокорејски медији извјештавају о истовременом развоју нуклеарног оружја и економије и додају да је војна снага гаранција за побједу.

Сјеверна Кореја извела је почетком септембра шесту и најобимнију нуклеарну пробу, тврдећи да је ријеч о експлозији хидрогенске бомбе која се може углавити у ракету.

Извор: Танјуг