latinica  ћирилица
10/10/2017 |  10:11 ⇒ 10:36 | Аутор: РТРС

Селаковић: Ердоганова посјета веома значајна

Значај посјете турског предсједник Реџепа Тајипа Ердогана Србији је велики јер она показује да је Србије постала политички зрела и да разговара и са онима са којима није сагласна у свему али тражи заједничке додирне тачке, навео је за РТС генерални секретар предсједника републике Никола Селаковић.
Никола Селаковић - Фото: Novosti.rs
Никола СелаковићФото: Novosti.rs

Селаковић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да о значају посјете за Србију свједочи то што је Ердогана на аеродрому синоћ дочекао предсједник Вучић са читавом Владом Србије.

Указао је да након споразума који ће бити потписани слиједе велике бенефиције за привреду, а тичу се извоза говеђег меса и сунцокретовог уља у Турску. Биће потписани и многи споразуми о сарадњи двије земље.

Селаковић је додао да Турска има широку сферу утицаја и додао да са Ердоганом долази и 185 јаких привредника који су улагали у Србију тамо гдје нико други није хтио.

Међутим, Селаковић је рекао да је примијетио да је, упркос томе, главна вијест то што ће бити гужве у Београду и колико ће се гдје чекати.

"Али ако је то главна вијест, онда то говори колико напредујемо, ако немамо ништа битније", рекао је Селаковић.

Генерални секретар предсједника је додао и да га Ердоганова посјета подсјећа на нека ранија времена када су краљ Александар и тадашњи лидер Турске Ататурк тражили заједничке именоиоце за сарадњу двије државе.

Одговарајући на питање о односима Србије и Турске са Русијом и начину на који задапад гледа на то, Селаковић је рекао да је Србија мала земља да би се бавили политиком великих сила.

"Оно што је за нас важно то је напредак економије и модернизација војске, јачање мира и стабилности", рекао је Селаковић и додао да је важно да се сарадњом са сваком страном свијета створи боља позиција за  државу и народ.

Додао је да је Вучић и као премијер и као предсједник показао да је то могуће.

"Важно је да имамо дијалог са Турском о сарадњи баш као што чувамо партнерство са Русијом и Кином тежећи европским интеграцијама", рекао је Селаковић. 

Говорећи о пресуди Насеру Орићу, Селаковић је подсјетио да је Вучић указао да је ријеч о неправди, али је додао да то није ни прва ни посљедња неправда према Србима. Каже да је јасно и уочљиво да српске жртве не вриједе и не могу да рачунају на исти аршин у одмјеравању правде.

Међутим, како је указао Селаковић, предсједник је у мору емоција и лаких реакција указао на други угао а то је да истрпимо и да се то не ломи на односима са нашим комшијама Бошњацима.

"Ајде да тражимо шта нас спаја и да градимо заједничку будућност", рекао је Селаковић.

Коментаришући писмо које је Србија требало да упути Европској комисији поводом реакције на референдум у Каталонији, Селаковић је у казао да је Шпанија велики пријатељ Србије и да је то доказала у најтежим тренуцима у претњама по њен интегритет и територијалну цјеловитост .

"Србија неће да угрози те односе, из тог разлога је дошло до одлагања слања писма. Оно ће бити благовремено прослијеђено онда када то процјенимо и када будемо имали разумијевање пријатеља за то", навео је он.

Подсјетио је да се припрема унутрашњи дијалог о КиМ и да се ради на јачању економске позиције Србије. Додао је да је јавни дуг смањен на 64 одсто БДП-а и поручио да је то резултат вриједног рада.

Извор: РТС