latinica  ћирилица
10/10/2017 |  10:37 | Аутор: РТРС

Сутра наставак суђења за злочине над Србима у Орашју

Пред Судом БиХ сутра ће бити настављено суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/, оптужених за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници Војне полиције.

Оптужница их терети за прогон српског становиштва, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковићи и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима Војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у Доњој Махали учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању, те наношењу великих патњи и повреда ратним заробљеницима.

На суђењу 20. септембра, свједок Тужилаштва БиХ Спасоја Ристанић рекао је да је из Средњошколског центра у Орашју, гдје је био заробљен, одвођен на копање ровова и да је током гранатирања био рањен.

Ристанић је рекао да се напетост у Орашју почела осјећати средином априла 1992. године, те да су сви који су имали гдје отићи, напуштали град.

Он је додао да је градом патролирао резервни састав полиције и да је постављено неколико пунктова на којима је видио непознате, наоружане људе у црним униформама.

Свједок је признао да се бојао за живот, те да је отишао у склониште у центру Орашја у којем је било и муслимана и Хрвата. Ту је командир Војне полиције Перо Винцетић довео и његовог оца. Након седам дана, одведени су у салу Средњошколског центра у којој су затекли двадесетак српских цивила из Букове Греде, међу којима је било и неколико жена.

"Непознати војници у црним униформама комбијем су нас петнаестак одвезли према Драгановцима на неки насип 19. јуна 1992. године, а ми смо мислили да ће нас убити. Међутим, распоређени смо по групама да на том брисаном простору под гранатама копамо ровове. Ја сам рањен у августу 1992. године. Тај дан је од гелера исте гранате погинуо Мирко Цвијановић, а рањена су и два хрватска војника", посвједочио је Ристанић.

Он је потврдио да је знао Јаћима Цвијановића, Перу Гаврића, Андрију Гаврића, Стојана Сарића и Радојку Савић, за које је чуо да су подлегли повредама од премлаћивања.

"Цвијановић је одведен у Доњу Махалу. Знали смо, кога су тамо одводили - то није добро. Вратио се са видним повредама. Из ока му је цурила крв. Чуо сам касније да је подлегао", рекао је свједок.

Он је потврдио да је током боравка у логору у Средњошколском центру у Орашју и Основној школи у Доњој Махали углавном редовно добијао храну, као и остали затвореници, те да га нико није тукао, малтретирао и злостављао.

Почетак сутрашњег рочишта је у 9.30 часова.

Извор: СРНА