latinica  ћирилица
10/10/2017 |  12:57 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Подршка Закону о министарствима и другим органима управе БиХ

Уставноправна комисија Дома народа Парламенатарне скупштине БиХ данас је у другој комисијској фази подржала Приједлог закона о измјени и допуни Закона о министарствима и другим тијелима управе БиХ, који је предложио Савјет министара БиХ.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Предложени закон, који је већ усвојио Представнички дом, за циљ има усклађивање надлежности Министарства правде са Законом о пружању бесплатне правне помоћи и Законом о измјенама и допунама Закона о удружењима и задужбинама.

Комисија је данас утврдила да је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио посланик СББ-а Дамир Арнаут, усаглашен са Уставом и правним системом БиХ.

Противљење предложеном закону, којим се тражи укидање привилегија да возила функционера имају право првенства у односу на хитну помоћ и ватрогасце, како је регулисано актуелним законом, изразио је члан Комисије Бариша Чолак, оцијенивши да се у пракси никада није десило да се не уступи првенство возилима хитне или ватрогасне службе.

Констатујући да постоје непримјерене ситуације кориштења ротационих свјетала на возилима функционера Љиља Зовко изразила је бојазан да би се прихватањем предложеног рјешења та пракса могла пренијети на возила хитне и ватрогасне службе.

"Ово питање треба прецизно регулисати, јер свијест возача не можемо поправити", рекла је Зовко.

Усаглашеност са Уставом и правним системом БиХ утврђена је и за Приједлог закона о измјени Закона о раду у институцијама БиХ, а којим се на приједлог посланика ДФ-а Маје Гасал Вражалица уклања дискриминација када је ријеч о кориштењу броја дана за годишњи одмор зависно од функције.

У расправи о овом законском приједлогу Зовко је изразила неслагање што се закон односи на иначе привилеговане државне службенике, док је највећа дискриминација када је ријеч о платама, обавезама и правима, међу којима и право на одмор у приватном сектору.

"Тренд је да у свему тражимо једнака права, а кад ће она бити препозната у приватном сектору", упитала је Зовко.

Извор: Срна