latinica  ћирилица
10/10/2017 |  14:56 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Приједор: Обиљежен егзодус Срба из Санског Моста (ВИДЕО)

Симболичним спуштањем вијенаца и цвијећа у ријеку Сану са градског моста у Приједору данас је обиљежено 22 године од егзодуса Срба из Санског Моста.
Приједор - обиљежавање егзодуса Срба из Санског Моста - Фото: СРНА
Приједор - обиљежавање егзодуса Срба из Санског МостаФото: СРНА

Дан je сјећања и на егзодус Срба из Санског Моста, 1995. године. Бројни Сањани окупили су се на Градском мосту у Приједору. Поручено је да и овај злочин, за који нико није одговарао – не смије бити заборављен.

Тихо, симболично и достојанствено – присјетили су се дана када су заувијек напустили вјековна огњишта. Нове адресе донијеле су и „нови живот“. Међутим, слике туге и ужаса у очима Срба протјераних из Санског Моста, живе су и након 22 године.

Приједор, који је управо тих октобарских дана херојски одбрањен од агресије припадника такозване Армије БиХ, постао је уточиште већине санских Срба.

"Многи од оних, које је задесила та велика несрећа, прихваћени су у нашем граду. Задовољство нам је да им можемо помоћи, а све грађане Приједора позивам да уложе максималан напор да се сјећање на егзодус не би изгубило", поручио је замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш.

За ове злочине нико није одговарао. Већ виђено – поручују из борачких организација. Ово је још један од примјера спровођења селективне правде у БиХ.

Предсједник градске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Здравка Карлица је нагласила да је страшна чињеница да је правда за Србе недостижна и да се од толиког броја прогнаних Сањана, на своја огњишта од 27.000 Срба вратило само њих 1.300.

И док се протјерани Сањани с тугом сјећају егзодуса с вјековних огњишта, у Санском Мосту данас се обиљежавају „22 године живота у слободи“. Поставља се питање – од кога је Сански Мост ослобођен?