latinica  ћирилица
10/10/2017 |  16:21 ⇒ 16:25 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град: Отворена изложба фотографија о страдању Срба

У Мркоњић Граду данас је, поводом обиљежавања 22 године од српског страдања у 13 западнокрајишких општина, отворена изложба 158 фотографија о злочинима над Србима у овом граду које су починили припадници Хрватског вијећа одбране и Хрватске војске.
Хрватска војска у Мркоњић Граду(фото:lupiga.com) -
Хрватска војска у Мркоњић Граду(фото:lupiga.com)

"Не можемо да повјерујемо да је неко способан да почини злодјела каква су се десила у Мркоњић Граду. Међутим, то је наша историја и требамо је увести у школске програме, јер генерације које долазе треба да знају шта се дешавало и шта се може десити", рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Он каже да су се грађани Мркоњић Града нашли на удару непријатеља, али да је, захваљујући вриједном народу и помоћи Владе Републике Српске, овај крај обновљен.

"Влада Српске ће и даље помагати овој општини да буде оно што заслужује и да људи живе боље", наглашава Савановић.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић каже да српски народ са ових простора носи у својим душама слике онога што се дешавало 1995. године.

"Ми у себи носимо те слике, али нам је ова изложба потребна да би послали поруку Тужилаштву БиХ да има пред собом предмет за ове злочине и да коначно процесуира злочинце", поручила је Аничићева.

Изложба фотографија је отворена у галерији Спортско-културног центра "Петар Кочић".

Радник Центра "Петар Кочић" Слободан Ћоћкало каже да су фотографије изложене на 40 паноа и да чине четири цјелине.

"Први дио је `најблажи` за гледање, други дио су фотографије масовне гробнице, трећи је сегмент спаљеног града, а четврти су фотографије повратка у град", рекао је Ћоћкало.

Он је навео да су фотографије углавном направили припадници Министрства унутрашњих послова и чланови комисије коју је формирала општина Мркоњић Град 1996. године приликом откопавања масовне гробнце.

Осим изложбе фотографија, данас је поводом обиљежавања 22 године од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина, у Културном центру приказан и документарни филм "Окупација у 117 слика".

Извор: СРНА