latinica  ћирилица
10/10/2017 |  16:24 | Аутор: РТРС

Потписан службено преведени Уговор о транспортној заједници

Шеф Мисије БиХ при ЕУ Лидија Топић потписала је у Бриселу, у име БиХ, Уговор о транспортној заједници који је службено преведен на језике у БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.
БиХ и ЕУ - Фото: илустрација
БиХ и ЕУФото: илустрација

Уговор су јуче у име ЕУ потписали стални представник Естоније при ЕУ Каја Таел и генерални директор Директората за мобилност и транспорт Хенрик Хололеи.

Овај документ, са службеним преводом на језике својих земаља, исти дан потписали су и амбасадори мисија земаља западног Балкана при ЕУ.

Уговор о транспортној заједници потписан је у верзији на енглеском језику на Самиту западног Балкана у Трсту 12. јула, а БиХ му се придружила 18. септембра у Бриселу, када је Уговор у име ње потписао предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Хололеи је приликом потписивања истакао да Уговор о транспортној заједници представља нови корак у продубљењу сарадње у области транспорта између ЕУ и земаља Балкана, што ће, као је навео, допринијети интеграцији транспортне мреже, регионалној повезаности, повезивању људи и пружању нових пословних могућности.

Он каже да ЕУ на овај начин жели да Балкан приближи себи кроз транспортне стандарде и праксе, те да повећа ефикасност транспортне мреже и квалитет сервиса који се пружају грађанима и пословном сектору.

Хололеи је додао да наредни важни корак представља одржавање првог ТЦТ Савјета, у новембру.

Потписивање Уговора о транспортној заједници за БиХ представља завршетак спровођења Одлуке Предсједништва БиХ о прихватању Уговора о оснивању Транспортне заједнице између ЕУ и страна потписница из југоисточне Европе.

Извор: СРНА