latinica  ћирилица
10/10/2017 |  17:41 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Мостар у знаку Шантићевих вечери поезије (ФОТО)

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић прогласио је вечерас отвореним 98. "Шантићеве вечери поезије" и истакао да та манифестација представља један од културних идентитета града Мостара.
Помен Шантићу - Фото: РТРС
Помен ШантићуФото: РТРС

Бешлић је рекао да Шантић није био само пјесник Мостара јер је пјесничким опусом и универзалним порукама које је промовисао у својим пјесмама надишао те границе.

"Шантић је писао о љубави, родољубљу, социјалној правди, а све то ми требамо и данас", истакао је Бешлић у Парку Алексе Шантића, гдје су свечано отворене "Шантићеве вечери поезије", које организују Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета" Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно умјетничко друштво "Гусле".

Бешлић је нагласио да је Шантић био много више од пјесника за град Мостар.

"Шантић је обиљежио једно вријеме, славио је овај град. Он је својим писањем и ставовима проносио име овог града. Због тога ми славимо Шантића. Славећи га желимо славити живот, љубав, љепоту и све што је лијепо у нашем граду. Вјерујем да ће и оно што је Шантић радио помоћи у номинацији Мостару за европску пријестоницу културе. Као што је Алекса славио свој родни град тако ми вечерас славимо њега", рекао је Бешлић.

Предсједник СПКД "Просвјета" ГО Мостар Радивоје Круљ у обраћању је навео да су "Шантићеве вечери" ове године заблистале као нека нова звијезда из топлине неког далеког и бољег, готово нестварног свијета.

"Оно што ми из `Просвјете` и `Гусала` можемо посвједочити јесте да је Шантић опет ујединио људе и институције свих вјера и нација. Оно што најчешће називамо људскошћу, а заправо је ријеч о Божијој љубави, налаже нам да захвалимо свим прегаоцима који су радили и који раде на афирмацији Мостара кроз ову манифестацију, која ће за двије године славити стотину година постојања. Читаве генерације културних радника Мостара, вођени љубављу и поштовањем према Шантићу, оставили су неизбрисиве трагове и учинили да `Шантићеве вечери поезије` буду најстарија пјесничка манифестација у региону, а можда и шире", нагласио је Круљ.

Мостар у знаку Шантићевих вечери поезије (Фото: РТРС)

Он је нагласио и да нема онога ко је чуо за Мостар, а није за Шантића.

"Можда баш због тога што је био један од оних људи које можемо звати означитељима. Означитељима по томе што су свједочили љубав, умножавали је и онда изобилно враћали и дијелили свима око себе", рекао је Круљ.

Он је истакао да "Просвјета" и "Гусле" слажу "Шантићеве вечери поезије" у културни мозаик Мостара и на тај начин желе допринијети да Мостар буде ускоро и европска престоница културе.

Потпредсједник Федерације БиХ Мелика Махмутбеговић истакла је да оно што је Шантић оставио иза себе нема рок трајања, те додала да је веома важно то што се "Шантићеве вечери" одржавају на подручју цијелог Мостара.

"Мостар је одувијек био град који буди емоције и у који се људи желе враћати. То је град музеј, град добрих и племенитих људи и богате историје. А када споменемо Мостар једна од асоцијација је и Алекса Шантић који је својим пјесмама овјековјечио љубав према Мостару и његовим људима. Заслужује да га се сјећамо и младим људима све чешће говоримо о његовим дјелима и лику. Шантић јесте био велики пјесник, али и више од тога", рекла је Махмутбеговићева.

Она је напоменула да млади морају знати шта су Шантићеве заслуге и шта је оставио генерацијама иза себе, истичући да су поруке које носе његова дјела универзалне.

"То су поруке љубави, толеранције и заједништва. И данас након бурних дешавања на овим просторима већина добронамјерних људи доживљава Шантића као човјека чија је љубав према људима, љепоти и завичају била безусловна и као човјека који је био симбол суживота и добросусједских односа", нагласила је Махмутбеговићева.

Овогодишње "Шантићеве вечери поезије" почеле су посјетом гробу Алексе Шантића и поменом на православном гробљу Бјелушине. Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић том приликом је рекао да је велики пјесник задужио српску књижевност и залагао се за цјелокупно културно уздизање српског народа.

Манифестација је настављена у Владичанском двору, гдје је одржана промоција књиге Владимира Пиштала "Сунце овог дана - писмо Андрићу" на којој су, уз аутора, говорили и Његово преосвештенство владика захумско-херецговачки и приморски Григорије, књижевник Драган Марјановић и модератор Јосип Муселимовић.

Шантићеве вечери поезије трају до 16. октобра у Мостару.

Извор: СРНА