latinica  ћирилица
10/10/2017 |  19:43 | Аутор: РТРС

Брнабић: Сарадња Србије са Српском не коси се са подршком БиХ

Србија подржава јединство БиХ и сарадња са Републиком Српском не коси се са таквим принципијелним ставом Србије као потписнице Дејтонског мировног споразума, изјавила је данас у Бриселу премијер Србије Ана Брнабић.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

Она је, на сједници Спољнополитичког комитета Европског парламента на којој је одговарала на питања европарламентараца, рекла и да Србија не крије своје традиционално добре и свеобухватне односе са Русијом, истакавши да се то ни на који начин не коси са стратешким циљем уласка у ЕУ.

"Имамо традицинално добре односе са Русијом, имамо културне, верске односе са Русијом, очигледно је да много људи у Србији види Русију као пријатеља, због подршке деведесетих година, противљења НАТО бомбардовању Србије", истакла је Брнабићева.

На питање о међународној војној сарадњи Србије, Брнабићева је рекла да Србија жели да остане војно неутрална и да не жели да буде чланица НАТО.

Одговарајући на питање хрватских и словеначких посланика у Европском парламенту, Брнабићева је одговорила да је веома поносна на то како Србија води рачуна када је ријеч о људским правима и правима мањинских заједница.

"Питање националних мањина је важно за Србију и Србија један од лидера у Европи када је реч о заштити мањинских права. Србији има 26 признатих националних мањина, а образовање је обезбеђено на 15 различитих језика", истакла је Брнабићева.

Говорећи о односу Београда и Приштине, она је истакла да је Србија примијенила већину тачака Бриселског споазума, али је нагласила да је његова кичма успостављање заједнице српских општина, што није учињено.

"Приштина није чак ни започела рад на томе, дакле Приштина није применила бриселски споразум. А, Србију и даље питају `Какав је ваш став око овога?`, `Хоћете ли их блокирати у Унеску и Интерполу?`, али Приштина је та која не испуњава оно што је кичма Бриселског споразума", рекла је Брнабићева.

Извор: Срна