latinica  ћирилица
10/10/2017 |  21:27 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: "Смијех за здравији живот"

Продукција "Форум театар" и "Буди мушко клуб и Буди женско савез" из Источног Сарајева, заједно са члановима Удружења "Вратите нам осмијех", организовали су вечерас поводом Свјетског дана менталног здравља пригодан програм "Смијех за здравији живот" - Вече вицева и шала уз дружење и пријатну атмосферу.
Осмијех - Фото: Screenshot
ОсмијехФото: Screenshot

У сарадњи са Асоцијацијом "ИксИпсилон" и у оквиру пројекта "Стандарди и ангажман за спречавање насиља над женама и породичног насиља у БиХ", који финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу, овај програм реализован је у кафеу "Москва" у Источном Сарајеву.

Директор "Форум театра" Витомир Митрић рекао је Срни да је циљ програма да се скрене пажња на значај менталног здравља, укаже на положај лица са потешкоћама у развоју, али и да се код чланова "БМК&БЖС" подигне свијест о томе колико је важно бринути о свом и менталном здрављу других, као и спречавању свих облика насиља, а прије свега психолошког насиља.

"Ово није први вид сарадње између `БМК&БЖС` и чланова Удружења `Вратите нам осмијех`. Путем различитих радионица и посјета Удружењу, покушавамо да их адекватно укључимо у друштво, како би они били његови равноправни чланови", истакао је Митрић.

Он је нагласио да су млади данас знатижељни и да желе одговоре на различита питања.

Они, каже Митрић, не остају без одговора, увијек дођу до рјешења, док лица са потешкоћама у развоју нису толико знатижељна и ствари прихватају онаквим какве јесу, без истраживања.

"Њима се поклања мало пажње и стимулације, увјежбани су на мировање и послушност. Због тога је важно дјеловати у правцу да се код дјеце и младих који заостају у психо-физичком развоју покрене интересовање", навео је Митрић.

Он је истакао да је глумац "Форум театра" Илија Мимић вечерас имао важан задатак, да уз вицеве и досјетке врати осмијех за здравији живот и боље ментално здравље.

Извор: СРНА