latinica  ћирилица
10/10/2017 |  22:52 ⇒ 11/10/2017 | 00:15 | Аутор: РТРС

Квалификације за СП: Португал и Француска у Русији, БиХ побједа у Талину (ФОТО)

Фудбалери Португала и Француске пласирали су се директно на Свјетско првенство, док ће у бараж Швајцарска, Холандија и Грчка.
Свјетско првенство 2018. - Фото: Screenshot
Свјетско првенство 2018.Фото: Screenshot

Португалци су у директном окршају до овог кола перфектних селекција савладали Швајцарску 2:0 и освојили Групу Б захваљујући гол разлици.

Французи су прво мјесто у Групи А "овјерили" побједом над Бјелорусијом 2:1, док је Холандија остварила пирову побједу над Шведском са 2:0, "Викинзи" су се пласирали у бараж такође захваљујући гол разлици.

У борби за друго мјесто у Групи Х, коју је раније освојила Белгија, Грчка је очекивано надиграла Гибралтар са 4:0, те оставила иза себе БиХ, која се опростила од Мундијала побједом у Естонији са 2:1.

На Мундијал су се директно пласирали: Француска, Португал, Њемачка, Србија, Пољска, Енглеска, Шпанија, Белгија и Исланд. У баражу су Шведска, Швајцарска, Сјеверна Ирска, Република Ирска, Данска, Италија, Грчка и Хрватска.

Прве утакмице баража играће се 9, 10. и 11. новембра, а реванши 12, 13. и 14. Жрихеб парова је 17. октобра у Циригу (14 часова). Носиоци ће бити одређени на основу ФИФА ранг листе која ће изаћи дан раније.

Ту неће бити много промјена у односу на тренутни пласман селекција, па су носиоци Хрватска, Швајцарска, Италија и Данска.

Њихови потенцијални ривали као неносиоци су Грчка, Шведска, Република Ирска и Сјеверна Ирска.

Група А:

Француска рутинском побједом званично "овјерила" освајање Групе А. Антоан Гризман и Оливије Жиру, на асистенцију нападача Атлетико Мадрида, донијели су два гола предности против Бјелорусије у прва 33 минута меча, да би Сарока крајем полувремена вратио госте у игру. Али Бјелоруси нису имали снаге за изненађење у наставку.

Холандија је јурила чудо од седам голова разлике, али се "орање" на крају задовољило утјешном побједом над Шведском.

Домаћи навијачи су заборавили горак укус пропуштања још једног великог такмичења јер су испратили у пензију своју легенду Арјена Робена. Крилни нападач се на савршен начин опростио од наранџаског дреса, са два гола на "Јохан Кројф арени" у Амстердаму.

У трећем мечу групе Бугари су разочарали ремијем у Луксембургу са 1:1. Чочев их је спасао бламаже поравнавши резултат средином другог полувремена.

Група Б:

У мечу дана Португал је оправдао статус шампиона Европе и изборио директан пласман на СП. У директном окршају надиграо је Швајцарску на Ла Лушу, а врата ка Русији отворио им је Јохан Ђуру аутоголом крајем првог полувремена. Тачку је пола сата прије краја ставио Андре Силва. Тако ће Швајцарска са девет побједа у десет утакмица морати у бараж.

Мађарска је у борби за треће мјесто у групи савладала Фарска острва, минималним резултатом, а навијаче у Будимпешти је девет минута прије краја обрадовао резервиста Бода. У дербију зачеља Летонија је разбила Андору 4:0 и "освојила" претпосљедњу позицију.

Група Х:

Грчка није дозволила сензацију, мада би то била блага ријеч да је Гибралтар успио да остане непораже на Караискакису.

Костас Митроглу са два, те Торосидис и резервиста Јаниотас су потврдили другу позицију Хелена у групи и мјесто у баражу.

Тако је БиХ остала без другог узастопног Мундијала, а "Змајеви" су се од квалификација опростили тјесном побједом у Естонији. Двоструки стријелац био је Изет Хајровић, а тријумф је донио шест минута прије краја.

Естонија - БиХ (Фото: Radio Sarajevo)

Освајач групе Белгија је тачку на сјајне квалификације ставила убједљивим тријумфом над Кипром 4:0. Двоструки стријелац био је Еден Азар, погодио је и његов брат Торген, а коначан резултат је поставио Ромелу Лукаку, који је ушао као резерва и стигао до 11. гола.

На Свјетско првенство 2018. су се поред већ наведених европских селекције и домаћина Русије до сада пласирали још: Бразил, Иран, Јапан, Мексико, Јужна Кореја, Саудијска Арабија, Нигерија, Костарика и Египат.

Подсјећамо, Свјетско првенство у фудбалу одржава се у Русији од 14. јуна до 15. јула 2018. године, а извлачење група за Мундијал планирано је за 1. децембар ове године у Москви.

Погледајте још једном резултате квалификација у групама А, Б и Х:

А. Холандија – Шведска 2:0 (2:0)

Француска – Бјелорусија 2:1 (2:1)

Луксембург-Бугарска 1:1 (1:0)

 

Б. Португал-Швајцрска 2:0 (1:0)

Летонија-Андора 4:0 (2:0)

Мађарска-Ф. Острва 1:0 (0:0)

 

Х. Белгија-Кипар 4:0 (1:0)

Грчка-Гибралтар 4:0 (1:0)

Естонија-БиХ 1:2 (0:0)

Извор: РТРС/Б92