latinica  ћирилица
11/10/2017 |  08:25 | Аутор: РТРС

Сајам књига у Франкфурту у знаку Андрића и Вишњића

Штанд Србије на Сајму књига у Франкфурту, који почиње данас, биће у знаку два јубилеја - 250 година од рођења Филипа Вишњића и 125 година од рођења Иве Андрића.
Сајам књиге у Франкфурту - Фото: СРНА
Сајам књиге у ФранкфуртуФото: СРНА

Тим поводом биће одржан разговор о теми "Колико су дјела класика данас жива; да ли савремени писци препознају њихов утицај у сопственом стваралаштву?" у којем ће учестовати пјесник Војислав Карановић и писац Угљеша Шајтинац.

На штанду Србије биће изложене књиге српских писаца преведене на њемачки језик, избор из савремене књижевне и теоријске продукције, нови томови сабраних дјела српских класика и монографска литература, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

За Сајам књига у Франкфурту припремљене су двојезичне публикације – каталог "Србија чита/Читај Србију" у коме се за превођење препоручују књиге свих жанрова, које су у посљедње двије године добиле најугледније награде, електронски адресар издавача, промотивни видео и програмска брошура "Дијалози".

Посебна пажња биће посвећена књижевности за дјецу, па ће на панелу "Роман за дјецу у савременој српској књижевности" говорити Јасминка Петровић и Угљеша Шајтинац.

У сарадњи са издавачком кућом "Агора" и преводилачком мрежом "Традуки", организована је дискусија "Документ и имагинација у савременој српској прози" поводом романа Владимира Пиштала "Тесла, портрет међу маскама" и "Сунце овог дана - писмо Андрићу", на којем ће учестовати и писац Ненад Шапоња.

Програмско представљање српске књижевности и издаваштва реализује Библиотека Града Београда, а техничку Привредна комора Србије.

Сајам књига у Франкфурту трајаће до недјеље, 15. октобра.

Извор: Срна