latinica  ћирилица
11/10/2017 |  09:04 ⇒ 09:26 | Аутор: РТРС

Два америчка бомбардера у ноћној вјежби близу Сјеверне Кореје

Два америчка суперсонична бомбардера прелетјела су Корејско полуострво токм првих ноћних војних вјежби изведених заједно са авијацијом Јапана и Јужне Кореје.
Бомбардер "Б-1Б Лансер" - Фото: AFP
Бомбардер "Б-1Б Лансер"Фото: AFP

Два Б-1Б "лансера", из америчке базе на острву Гуам, стратешке америчке локације у Пацифику, прошле ноћи су летјела близу Јапанског мора, саопштиле су Америчке ваздушне снаге у Пацифику.

"Летови и ноћна обука с нашим сигурним и ефикасним партнерима део су подјеле улога САД, Јапана и Републике Кореје и тактичког усавршавања пилота", рекао је мајор Патрик Еплгејт.

Сеул је данас саопштио да су бомбардери спровели вјежбу симулације испаљивања ракета земља-ваздух са два јужнокорејска ловца изнад Јапанског мора, и извели вјежбу гађања у Жутом мору. Затим су се бомбардери Б-1Б вратили у своју базу, саопштено је у Јужној Кореји.

"Ове вјежбе улазе у оквир рутинских вјежби чији циљ је да се ојача одвраћање" сјевернокорејских нуклеарних пријетњи, навео је исти извор.

Бомбардери су вјежбали и са јапанским ваздушним снагама према америчком саопштењу.

Тензије посљедњих недјеља расту на Корејском полуострву, јер је Пјонгјанг пробно испалио више ракета и извео и шесту нуклеарну пробу, док сјевернокорејски званичници и амерички предсједник Доналд Трамп размјењују ратоборне изјаве.

Извор: Б92, Бета, АФП