latinica  ћирилица
11/10/2017 |  10:19 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

"Радови на Јахорини по обиму скоро једнаки онима када је припремана Зимска олимпијада" (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да институције Српске пружају значајану подршку Олимпијском центру "Јахорина" да би ова компанија од регионалног значаја била што профитабилнија.
Јахорина, Олимпијски центар - Додик - Фото: СРНА
Јахорина, Олимпијски центар - ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да се на Јахорини виде инвестиције Владе Републике Српске које премашују 86 милиона КМ.

"Овдје се очекивао свеобухватан приступ и инвестиција. Почели смо са увођењем новог менаџмента и реализацијом планова које смо договорили у оквиру институција, што се ево види овдје на Јахорини", рекао је Додик новинарима након обиласка локације на врху на Јахорине гдје се гради велики базен за потребе система вјештачког осњежавања ски-стаза на овој олимпијској планини.

Он је истакао да има и много проблема наслијеђених из прошлости.

"Данас се овдје изводе радови који су по обиму скоро једнаки онима када је припремана Зимска олимпијада 1984. године", нагласио је предсједник Републике Српске.

Осим овог језера и система осњежавања, истиче Додик, овдје се интензивно ради и на изградњи путева и комуникација, и све ће то бити ријешено до наредне туристичке сезоне.

"Желимо да пошаљмо поруку да се Јахорина спрема да прихвати на најбољи могући начин скијаше, туристе и остале госте, и спремна је да понуди већи степен безбједности за рекреацију и боравак на овој планини. Јахорина има намјеру да се са овим инвестицијама сврста у ред безбједних и поузданих скијашких центара за многе који би дошли из даљине", поручио је Додик.

Он је додао да се на подручју Источног Сарајева, осим изградње болнице, санира и тунел на улазу у Пале, а и то има везе са Јахорином, те изразио увјерење да ће све то бити реализовано у року.

"То говори о томе да смо препознали заначај и овог центра и потребу људи у овом дијелу Српске", рекао је Додик.

Предсједник Српске подсјетио је да се, захваљујући подршци и Владе Србије, на Палама реализује низ инфраструктурних пројеката, а интензивирани су и радови на завршетку реконструкције спортске дворане у Источном Новом Сарајеву.

"Све то говори да заједно можемо да урадимо више и важно је да људи овдје осјете присуство државе Републике Српске и да на тај начин градимо повјерење у институције", нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик стигао је данас раније на Јахорину гдје су му добродошлицу пожељели чланови најужег руководства Олимпијског центра "Јахорина".

Предсједника Додика дочекали су вршилац дужности предсједника Надзорног одбора Олимпијског центра Недељко Елек, директор Дејан Љевнаић и начелник општине Пале Бошко Југовић.

Након састанка са руководством Олимпијског центра, Додик је са сарадницима, међу којима је министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, посјетио локацију на врху Јахорине гдје је у току изградња акумулације за вјештачко језеро која ће бити у функцији система за вјештачко осњежавање ски-стаза на Јахорини.

Јахорина - Олимпијски центар - Додик (Фото: СРНА)

Тунел "Каловита брда" биће саниран прије рока

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је данас на Палама тунел "Каловита брда" чија санција је у току, након чега је изјавио да очекује да радови буду завршени прије предвиђеног рока.

"Мислим да је ова динамика одржива", рекао је Додик новинарима, наводећи да је информисан да се радови одвијају четири дана прије него што је планирано, што гарантује да ће посао бити завршен прије рока.

Пале - "Каловита брда" - Додик (Фото: СРНА)

Он је навео да је реконструкција значајна због безбједности саобраћања јер на тунелу није ништа рађено од његове изградње седамдесетих година прошлог вијека.

"Сада ћемо добити један савремен тунел, по свим европским стандардима - освијетљен, у коме неће бити воде, спреман за безбједан саобраћај", истакао је Додик.

Директор предузећа "Путеви Републике Српске" Ненад Нешић нагласио је да су финансирање радова на тунелу подржали Влада и предсједник Републике Српске.

"Због ових радова неће бити угрожена зимска сезона на Јахорини", рекао је Нешић.

Директор предузећа "Романија путеви" са Сокоца, које изводи радове на санацији тунела, Мирко Пандуревић, истакао је да је интерес овог предузећа да посао заврши прије рока због доласка зиме.

"Надам се да ћемо испоштовати рок на опште задовољство - и учесника у саобраћају, и туристичких упосленика на Јахорини и Палама", нагласио је Пандуревић.

Пале - "Каловита брда" - Додик (Фото: СРНА)

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да санација тунела "Каловита брда", за шта је издвојено 1,3 милиона КМ, има огроман значај за Пале и Јахорину.

"Очекујемо да ће тунел бити отворен на вријеме, а то је 2. или 3. децембар", рекао је Југовић и замолио становнике Пала, али и све који долазе у овај дио Српске за стрпљење приликом кориштења алтернативног правца.

Он је најавио да ће одмах по отварању тунела за саобраћај почети санација Романијске улице, којом се трентуно одвија саобраћај, те да су средства за те радове обезбиједили Влада Србије и предсједник Србије Александар Вучић.

Санацију 201 метар дугог тунела "Каловита брда", на улазу у Пале, финансира Јавно предузеће "Путеви Републике Српске", а рок за завршетак радова је 90 дана.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик се, након обиласка радова у Олимпијском центру "Јахорина" и тунелу "Каловита брда" дружио са грађанима Пала.

Пале - Додик са грађанима (Фото: СРНА)

Извор: СРНА