latinica  ћирилица
11/10/2017 |  10:30 ⇒ 10:43 | Аутор: РТРС

Миличевић: Укинути Оружане снаге БиХ

Предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић изјавио је да се новац за изградњу мреже аутопутева у Републици Српској и БиХ, умјесто додатног оптерећења економије и грађана повећањем акциза на гориво, може обезбиједити из постојећих прихода заједничких органа БиХ - укидањем Оружаних снага БиХ које нису оправдале сврху и постојање.
Милан Миличевић - Фото: РТРС
Милан МиличевићФото: РТРС

Миличевић је у саопштењу истакао да Оружане снаге БиХ коштају годишње 300 милиона КМ или трећину буџета заједничких институција и имају око 10.000 професионалних војника и око 1.000 цивилних службеника, за које се сваке године због одређене старосне доби издвајају огромна средства за отпремнине.

"С обзиром на перспективу да све земље региона буду чланице Европске уније, а окружени смо са само три земље, сврсисходност постојања Оружаних снага БиХ нема перспективу, поготово у овом обиму", истакао је Миличевић.

Он сматра да би корисније било увести гарду при Предсједништву БиХ, која би имала церемонијалну и протоколарну функцију, а формирати специјалне ватрогасне јединице за случајеве елементарних непогода и пожара, посебно актуелних ове године, гдје се Оружане снаге БиХ "нису прославиле".

Миличевић додаје да би статус садашњих припадника Оружаних снага био ријешен на осонову постојећих отпремнина, као и програма, подстицаја и средстава за запошљавање.

Он наглашава да би укидањем Оружаних снага имали на располагању три милијарде КМ у року 10 година, а продајом војне имовине додатна огромна средства која би била уложена у изградњу мреже ауто-путева, што би било више него довољно да у сљедећих 10 година задовољи потребе Републике Српске и БиХ, без дизања акциза и без потребе кредитног задуживања и плаћања огромних камата.

"Из реалних извора финансирали би се и ауто-пут Добој-Брчко-Бијељина, Сарајево-Тузла-Бијељина, као и Београд-Сарајево преко Ужица, актуелни правац  5Ц, као и аутопут Бањалука-Млиниште-Сплит, те Бањалука-Приједор-Нови Град", рекао је Миличевић.

Он наводи да би се овим потезом ријешила и актуелна болна питања војне имовине, као и питање војне неутралности, те сматра да би, умјесто декларације у Народној скупштини Републике Српске о томе, много кориснија и свеобухватнија по интересе Републике Српске била декларација о демилитаризацији БиХ.

"Безбједност БиХ у сваком случају гарантована је будућим чланством у ЕУ, али и данашњим присуством Уније у БиХ. Овакво рјешење није без преседана у свјетској пракси, које већ имамо на примјеру Исланда и још неколицине земаља, а овим потезом би се и повећао степен међунационалног повјерења у БиХ, са свим њеним специфичностима", закључио је Миличевић.

Извор: СРНА