latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:14 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Српски повратници у ФБиХ поново оштећени! (ВИДЕО)

Српски повратници у федералним општинама Грахово, Гламоч и Дрвар поново су оштећени. Кров над главом неће добити ни ове године.
ФБиХ - имовина - Фото: РТРС
ФБиХ - имовинаФото: РТРС

Тендер за стамбено збрињавање за више од 100 српских повратника је поништен. Српски становници у Кантона 10, вјерују да је ово још једна у низу опструкција.

"Оба родитеља су ми умрла, чекајући донацију коју нису дочекали", рекао је Жарко Козомара из Гламоча.

Жарко Козомара један је од бројних повратника који у Федерацији БиХ, чека обнову дома. Рушевине се назиру и у самом центру Босанског Грахова - то су куће протјераних Срба који немају гдје да се врате. Добили су обећања, али не и кров над главом. 

Вратио се и рекли су ми да поднесем захтјев и да ће кућа ће бити обновљена за пар мјесеци. Ево још ништа", истакао је Будимир Ристановић из Босанског Грахова. 

"Порушено је. Само што је порушено моје, него порушена  читава улица, а која је далеко од општине пет до десет метара", нагласио је повратник у Босанско Грахово Милорад Дамјановић.

Регионални програм стамбеног збрињавања је у току, међутим, вјешто заобилази српске повратнике. Недавно су и потписани уговори о обнови и изградњи стамбених јединица за Србе повратнике. Када ће то бити, ни на овом документу нигдје не пише, иако постоји „усмено“ обећање - да би то требало бити до краја сљедеће године. 

"Ми нешто не можемо сада тврдити да ће бити тако из разлога што већ двије, три године тај пројекат се развлачи. 37 корисника фактички чека три године на обнову својих кућа", навео је начелник општине Босанско Грахово Душко Радун.

У општинама Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом, тендери су уредно прошли, кажу у Гламочу. Да је тендер оборен само у општинама са већинским српским становништвом, потврђује и начелник Дрвара. 

"То је према нашим сазнањима и ономе што смо могли добити са терена да је смишљено да тендер пропадне.
Јер ви знате да данас никоме није у интересу да се српски народ враћа на своја вјековна огњишта, па из тога  имамо право да сумњамо управо у ове наводе које имамо са терена", тврди начелник општине Дрвар Горан Броћета.

Када ће бити изабран извођач радова, а српска згаришта бити обновљена, али и зашто је први тендер оборен, питања су на која одговоре из Министарства за људска права и избјеглице БиХ, до монтаже прилога нисмо добили.