latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:18 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Отворена изложба "Средњовјековни Рудник- археолошка истраживања 2009-2015" (ВИДЕО)

У Музеју Херцеговине у Требињу отворена је изложба „Средњовјековни Рудник- археолошка истраживања 2009-2015", коју је ова установа реализовала у сарадњи с Музејом рудничко-таковског краја из Горњег Милановца.
Изложба - Археолошко насљеђе - Фото: РТРС
Изложба - Археолошко насљеђеФото: РТРС

Изложба Ане Цицовић и Дејана Радичевића, приказује црквену архитектуру, насеобинске објекте, богате и разноврсне предмете материјалне и духовне културе XIV и XV вијека, откривене током посљедње кампање археолошких истраживања подручја средњовјековног Рудника. Изложба ће бити постављена до 1. новембра.

"Ово мјесто је у средњем вијеку било једно од најважнијих рударских средишта и тргова, који се у историјским изворима јавља одмах иза Брскова, већ крајем 13. вијека, у вријеме краља Драгутина", нагласио је Дејан Радичевић један од руководилаца на пројекту истраживања Рудника.

Истиче да је главни задатак археолога управо био утврђивање локације главног насеља, односно трга Рудника, о чему ниједно раније археолошко истраживање овог краја није дало одговор.

"Резултати су до сада изузетни и они нам по први пут откривају слику једног средњовјековног трга, врло занимљиве, динамичне и мјешовити средине, у којој поред домаћег српског становништва живи и велики број трговаца и занатлија са стране, углавном из приморја. Дубровчани су посебно имали развијену колонију на Руднику, чак и свог сталног конзула", додао је Радичевић.

Поред двије православне цркве око рудничког насеља пронађени су и остаци католичке цркве. Право откриће, оцјењује Радичевић, јесу нађени остаци фресака у згради намијењеној становању, што је на нашим просторима и прва археолошка потврда праксе фрескописања средњовјековних објеката профаног карактера.

Посебно драгоцјен и јединствен археолошки налаз је откривени печатњак из времена владавине кнеза Лазара, који се својом умјетничком обрадом сврстава у бисере српске средњовјековне сфрагистике оцјењује Радичевић.

"На тим фрескама су приказани светитељи, што указује на светитеља заштитника дома, односно на оно што данас називамо крсном славом. Рудник је био најважнији економски центар на сјеверу државе кнеза Лазара и сасвим је нормално да на Руднику постоје канцеларија и државни службеници који овјеравају документе. Сада имамо предмет који нам то непосредно и потврђује", истакао је Радичевић.

"Ова млада музејска установа, уз средњовјековни Рудник, највише је орјентисана на истраживање и прикупљање заоставштине династије Обреновић", додао је директор Музеја рудничко-таковског краја Александар Марушић.

Из Музеја рудничко таковског краја најавили су нову посјету Требињу у априлу 2018. године када би требало да представе каталошку стручну публикацију о Обреновићима у музејским и другим збиркама Србије и Европе.