latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:18 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Шаровић широке руке за сајмове у ФБиХ, а за оне у Српској дао дупло мање

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић додијелио је 385.000 КМ за подршку сајамским и другим промотивним манифестацијама, а подаци показују да је посебно био широке руке према Федерацији БиХ и општинама у којима су начелници његове колеге из СДС, пише Глас Српске.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

Одлука о избору сајамских и других манифестација и износа додијељених грантова у сврху промоције домаће производње у 2017. години објављена је у Службеном гласнику БиХ, а њом је дефинисана расподјела 385.000 КМ.

Од тог износа у ФБиХ је отишло око 260.000 КМ, а највећи појединачни износ додијељен је организаторима Међународног сајма привреде у Мостару - 100.000 КМ.

Сајаму "Херцеговачки плодови Медитерана" у Стоцу дато је 30.000 КМ, организаторима Генералног сајма ЗЕПС у Зеници додијељено је 25.000 КМ, док су по 20.000 КМ добили градачачки Међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије, тузлански Међународни сајам енергетике и Удружење Бомс-експо из Грачанице.

За привредно-културну манифестацију "Дани јабуке" у Горажду издвојено је 15.000 КМ, а по 10.000 КМ додијељено је Привредној комори Унско-санског кантона за Међународни еколошки сајам "Екобис" и сарајевском удружењу Дјечији и омладински центар "Дио срца".

Остатак је издвојен за још три манифестације у ФБиХ, које су појединачно добиле од 2.000 до 5.000 КМ.

За подршку сајамским и другим промотивним манифестацијама у Републици Српској из касе тог министарства издвојено је 125.000 КМ.

Петина новца отишла је у Братунац, гдје је начелник из СДС-а, за Међународни сајам пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма "Дани малине". Општина Лопаре, гдје је начелник из СДС-а за "Дане дијаспоре", Сајам ракије и домаћих производа добила је такође 25.000 КМ.

Предузеће "Град" из Бијељине добило је 15.000 КМ за Међународни пољопривредни сајам "Интерагро".

За разлику од општина, којима руководи кадар СДС-а, локалне заједнице, гдје је на власти СНСД добиле су мањи износ, тако да је општина Рогатица за Регионалну пољопривредну изложбу добила 25.000 КМ, док је општина Челинац за регионалну изложбу добила 10.000 КМ, а општина Власеница 5.000 КМ за Сајам пољопривреде и привреде.

Фирми "Сајам" из Бањалуке за Јесењи сајам 2017. године додијељено је 10.000 КМ, Општој пољопривредној задрузи "Таревци" из Модриче 5.000 КМ за Међународни сајам руралног сточарства, док је Глас Српске за једини Међународни сајам књиге у Републици Српској добио 5.000 КМ.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да га не изненађује начин на који је то министарство дијелило новац.

- Шаровић и Савез за промјене су избор странака из ФБиХ и лични избор Бакира Изетбеговића и из многих примјера се види да то компензују. Показао је да је министар, који не уважава интересе Српске, а и ова драстична подршка у корист ФБиХ говори у прилог томе - истакао је Кошарац.

Кошарац закључује, да је жалосно да Шаровић показује да више брине о ФБиХ, јер је сигурно да и у Српској има привредних, угледних и сајамских и промотивних манифестација са дугом традицијом.

Извор: СРНА