latinica  ћирилица
11/10/2017 |  13:31 | Аутор: РТРС

Мундијал без САД, први пут од 1986.

Фудбалска селекција САД елиминисана је синоћ из даљих такмичења за Свјетско првенство идуће године, пошто је са 2:1 изгубила од Тринидада и Тобага.
Фудбалери САД - Фото: Getty Images
Фудбалери САДФото: Getty Images

Послије 28 година САД испадају из конкуренције за Мундијал, а судбина и историја су се необично поиграле са њима.

САД су прије 28 година прекинуле 40-годишње одсуство са СП изненађујућом побједом над Тринидадом, а сада су им се 28 касније, шансе за првенство у Русији завршиле на још више запрепашћујући начин у истој тој острвској земљи.

Америчком тиму био је потребан само неријешен резултат за пролаз даље са селекцијом која је на 99. мјесту ФИФА листе, али су од ње изгубили са 2:1. Тиме се завршило седам узастопних наступа америчког тима на СП.

- Разочарали смо цијелу нацију данас - рекао је бек Омер Гонзалес чији је аутогол у 17. минуту покренуо суноврат.

Чак и пораз је могао да им донесе могућност да уђу у интерконтинентални бараж, али само уколико би изгубили и Панама и Хондурас. А да су САД и један од тих ривала поражени, Американци би завршили четврти у групи и ишли даље у бараж идућег мјесеца против Аустралије.

Одсуство са Свјетског првенства у фудбалу је огроман ударац за Амерички фудбалски савез који је посљедњих четврт вијека постепено градио подршку публике и државе, уз помоћ спонзора и телевизијских партнера. То је такође траума за ТВ Фокс који ће преносити наредна три Свјетска првенства пошто је преузео права од ЕСПН-а.

Извор: Танјуг