latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:35 ⇒ 15:10 | Аутор: РТРС

Кошарац: Бошњачка елита у спрези са правосуђем БиХ

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас у Источном Сарајеву да је након ослобађајуће пресуде ратном команданту муслиманских јединица у Сребреници Насеру Орићу видљиво да су правосудне институције на нивоу БиХ у спрези са бошњачким политичким елитама.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА


"Ово је срамна одлука Суда БиХ, која је прије свега била мотивисана бошњачким потребама да заштите она лица која су починила ратне злочине над Србима, с једне стране, и да онемогуће да се дође до коначне истине о догађајима у и око Сребренице", рекао је Кошарац новинарима, након састанка са шефом Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Пером Петровићем у Административном центру Владе Републике Српске.

Он је оцијенио да је одлука Суда БиХ забрињавајућа и недопустива, те да вријеђа емоције и српске интересе. Он сматра да је потпуно јасно да су бошњачке компоненте, без обзира да ли је ријеч о њиховом анганжману у правосудним институцијама или институцијама заједничког капацитета, потпуно мобилисане дешавањима "једне срамне политике људи који долазе из Републике Српске, а данас су власт на нивоу БиХ".

Кошарац је напоменуо да су представници СДС-а, НДП-а и ПДП-а својим учешћем омогућили у Парламентарној скупштини БиХ да се усвоји информација о раду Тужилаштва БиХ, што је било потпуно недопустиво у вријеме када је СНСД био на власти.

Кошарац је констатовао да је неопходно окупити се око институција Републике Српске, подржати напоре њеног предсједника Милорада Додика да се нађе адекватан одговор и да се овакав однос Суда и Тужилаштва заустави, јер шкоди интересима Републике Српске и српског народа у БиХ.

Након састанка посвећеном стању у правосуђу БиХ, Петровић је рекао да је врло значајно да представници Срба у законодавној власти, на било ком да су нивоу, треба да се састају и донесу заједнички став поводом посљедних дешавања.

"У Вијећу народа Бошњаци говоре да су угрожени у Републици Српској, што није тачно. Видимо да су Срби ти који немају своја права у БиХ", нагласио је он.

Петровић каже да је одлуком Суда БиХ деградиран цијели српски народ, али и српске жртве у претходном рату, што се не смије дозволити. Петровић је најавио да ће разговарати и са осталим представницима српске законодавне власти на свим нивоима, након чега би требало да организују заједнички састанак и донесу закључак у вези са посљедњим дешавањима.

Извор: СРНА