latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:57 | Аутор: РТРС

Видић: Укинути статус борца свједоцима који су давали лажне исказе

Одбор породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске /БОРС/ покренуо је иницијативу да се српским свједоцима који су мијењали исказ и давали лажне изјаве на суђењу Насеру Орићу укине статус категорисаног борца, као и сва примања која имају по том основу, саопштио је предсједник овог одбора Зоран Видић.
Зоран Видић, предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а - Фото: РТРС
Зоран Видић, предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-аФото: РТРС

"Тражићемо од наших надлежних министарстава да се таквим лицима или људима који су из категорије породица погинулих укине статус категорисаног борца и да више нису чланови БОРС-а", рекао је Видић новинарима у Бањалуци након сједнице овог одбора.

Видић је навео да ће Одбор предложити Предсједништву БОРС-а да осуди срамну ослобађајућу пресуду за муслиманског ратног команданта Сребренице Насера Орића.

Он је додао да је Одбор незадовољан додјелом постхумних одликовања за породице погинулих бораца у Републици Српској.

Видић је подсјетио да је на иницијативу Одбора на Видовдан постхумно одликовано 215 бораца, а за шта је уредно предана документација и спискови.

"Поводом Дана несталих Републике Српске - 15. септембра, на приједлог Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила постхумно је одликовано, такође, 215 бораца и то у оним општинама у којима таква организација не постоји", каже Видић.

Он тврди да су погинули борци постхумно одликовани "дупло", наводећи за примјер Брод гдје су 43 борца постхумно одликована на приједлог Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, а од којих су 34 већ постхумно одликована.

"Мој отац се по други пут одликује и то је лакрдија, док у многим другим општинама Републике Српске имамо још велики број неодликованих бораца Војске Републике Српске /ВРС/", навео је Видић.

Видић је закључио да ће се Одбор овим поводом обратити предсједнику Републике Српске и надлежним министарствима да се грешка исправи, те да се одликују истински борци који погинули на првим борбеним линијама.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је до сада у Српској, реализацијом Програма стамбеног збрињавања борачких категорија, стамбено збринуто укуно 8.236 лица, док је остало још да се збрине 27 породица стамбених објектима који ускоро треба да буду завршени.

"Постоји одређени број породица које се нису из одређених разлога пријавиле за Програм стамбеног збрињавања и договорено је да ће то питање бити ријешено доношењем уредбе", додао је Милуновић, који је присуствовао сједници Одбора.

Милуновић је закључио да се Програм запошљавања дјеце погинулих бораца у Српској проводи сваке године и издвајају одређена средства, те да да су по том питању постигнути завидни резултати.

Извор: СРНА