latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:58 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Кошарац: Шаровић враћа дуг Изетбеговићу (ВИДЕО)

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић двије трећине средстава из гранта додијелио у Федерацију БиХ како би се одужио лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу и остао "омиљени лик у Сарајеву".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Његово дискреционо право као замјеника предсједавајућег Савјета министара јесте да дио средстава даје на дистрибуцију на темељу своје одлуке. Међутим, улога свих српских представника у институцијама БиХ јесте да фундаментално буду уз институције Републике Српске и њене потребе - рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Он је оцијенио као забрињавајућу чињеницу да је Шаровић двије трећине средстава дао неким организацијама у ФБиХ и истакао да се тако нешто никада није десило.

- Улога наших људи у Сарајеву јесте да се помогне општинама и удружењима Републике Српске, различитим фондацијама, али ово је први пут да је неко из Српске у толиком износу помогао ФБиХ из тих грантовских средстава - навео је Кошарац и упитао шта је то Шаровић за три године добро урадио за Републику Српску.

Он сматра да Шаровић има амбиције за које су му потребни бошњачки гласови, те да је у питању враћање дуга Изетбеговићу, који је изабрао Шаровића, Драгана Мектића и остале да му буду партнери.

- Видљива је та добра сарадња СДА и СДС-а и овакав потез Шаровића је одговор на ту сарадњу и пластичан примјер како сарађују ове двије странке - рекао је Кошарац и подсјетио да су грађани Републике Српске у изборном процесу рекли сасвим другачије и дали подршку СНСД-у.

Према писању "Гласа српске", Шаровић је додијелио 385.000 КМ за подршку сајамским и другим промотивним манифестацијама у БиХ, од чега је у ФБиХ отишло око 260.000 КМ. Лист наводи да ти подаци показују да је посебно био "широке руке" према ФБиХ и општинама у којима су начелници његове колеге из СДС-а.