latinica  ћирилица
11/10/2017 |  16:09 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Реализовати закључке НСРС о раду Суда и Тужилаштва БиХ

Представници организација и удружења регије Бирач проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата затражили су данас да буду реализовани закључци Народне скупштине Републике Српске о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ и оцијенили да ове правосудне институције постоје само да би судиле Србима.
Милићи, Борачка организација - Ступар - Фото: СРНА
Милићи, Борачка организација - СтупарФото: СРНА

Предсједник Регионалног одбора Борачке организације Српске Милош Ступар рекао је да је на данашњем састанку представника ових организација оцијењено да је ослобађајућа пресуда ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу срамна и да су Суд и Тужилашво БиХ благонаклони према починиоцима злочина из реда бошњачког и хрватског народа у БиХ.

"Још једном се показало да бошњачка страна има јасну стратегију и да тачно зна шта и како ради. Они раде по принципу да дио Срба који су преживјели рат треба затворити, а дио протјерати. То остварују притиском на Суд и Тужилаштво БиХ", рекао је Ступар.

Он каже да су учесници састанка посебно инсистирали на реализацији одлука и закључака Народне скупштине Српске у вези са радом Суда и Тужилаштва БиХ и помоћи осуђеним и оптуженим Србима.

"У тим закључцима дат је рок за њихову реализацију, који је био шест мјесеци. Међутим, до данас ти закључци нису спроведени. Ми тражимо да се ти закључци реализују", рекао је Ступар.

Данашњем састанку у Милићима, осим чланова Регионалног одбора Борачке организације, присуствовали су представници Удружења логораша и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила регије Бирач, те регионална удружења ратних војних инвалида.

Извор: СРНА