latinica  ћирилица
11/10/2017 |  16:41 | Аутор: РТРС

Рахој: Каталонска влада уништава све што је постигнуто у историји

Шпански премијер Маријано Рахој почео је обраћаље члановима Националног конгреса поводом кризе у Каталонији.
Шпанија се неће распасти, Каталонија уништава све постигнуто (Фото: https://rs.sputniknews.com) -
Шпанија се неће распасти, Каталонија уништава све постигнуто (Фото: https://rs.sputniknews.com)

Рахој каже да је нанесена штета многим Каталонцима, иако Каталонија никада није имала више аутономије.

“Екстремизам уништава све што је претходно постигнуто кроз историју“, рекао је Рахој.

“Шпанија се неће распасти. Сви смо обавезни да бранимо легитимност и демократију државе“, напоменуо је он додајући да је Шпанија поносна на све што је Каталонија постигла у историји.

16:29 ... Полиција поступала по закону

- Никоме се не свиђа оно што се десило 1. октобра, због смијурије и фарсе на рачун полиције и жандармерије. Они су одржали референдум знајући да је неодржив. Молим вас, господо, не тражите друге кривце него оне који то заиста јесу“, рекао је Рахој.

Он тврди да референдум није био акт демократије, већ да доводи до прекида легитимитета.

“Сви смо били свједоци прекида суживота. Видјели смо да неки градоначелници не желе да се одвајају. Видјели смо да су подаци заштићени законом излазили у јавност. Велика предузећа су се осјетила уцјењеним од стране Владе Каталоније“, рекао је Рахој.

16:12 ... Референдум је нелегалан

“Ми као представници грађана имамо овлашћења да контролишемно рад владе. Ових дана, немир који се догодио у Каталонији и штрјк и бјежање из фирми нису ништа друго него кршење закона. Ако то пређе у искоришћавање и злоупотребу права, онда долазимо до немира. Грађани онда нису заштићени законом и то није демократски.

Овај референдум је нелегалан, а статут Каталоније одбија такву могућност“, рекао је Рахој.

Он је додао да ови догађаји утичу на цијело шпанско друштво, које је у немирном стању.

“Бранимо наше вриједности и суживот. Хтјели су да спроведу нелегални референдум којим су хтели да одвоје каталонско друштво“, рекао је Рахој.

Премијер Шпаније је рекао да је намјера владе у Мадриду била да се да већа економска слобода Каталонији, уз договор о референдуму.

“Одувијек сам био спреман на дијалог са каталонском заједницом ако они то желе. Ако су хтјели, онда није било потребе да се спроведе референдум 2012, као ни плебисцитални избори 2015. године. Почели су тада да се склапају савези с другим политичким снагама у Каталонији“, рекао је Рахој.

Рахој каже да су спроведене одлуке које су против већине Каталонаца, као недемократски корак. Он је подсјетио на одлуку Уставног суда коју је Каталонија одбила да поштује, чиме су одбијени шпански закони.

Предсједник Владе Шпаније рекао да је закон за пропивање референдума био суспендован у Каталонији, а јавности је саопштено да су сви чланови Владе Каталоније одбили одлуке Уставног суда.

“Чланови изборних одбора нису били законски изабрани. Господо, нема овдје неутралних представника. Међутим, они су промијенили правила, па су прво рекли да можете да бирате на колико хоћете мјеста, а то је већ противзаконито“, рекао је Рахој.

“Морамо да испуњавамо права свих грађана, а то чинимо када штитимо општа права, и грађана, али и полиције и жандармерије“, рекао је Рахој, а његове ријечи су испраћене бурним аплаузом.

Извор: Спутњик