latinica  ћирилица
11/10/2017 |  17:10 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ: Усвојен извјештај о извршењу буџета институција БиХ

Предсједништво БиХ усвојило је извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за првих шест мјесеци ове године, који ће бити достављен Парламентарној скупштини БиХ.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Извјештај Савјета министара о активностима у оквиру процеса европских интеграција БиХ, Предсједништво је примило к знању, посебно узимајући у обзир извршене и преостале обавезе у вези са припремом одговора на Упитник Европске комисије, саопштено је из Предсједништва БиХ.

На данашњој сједници Предсједништво је задужило Савјет министара да у сарадњи са Владом Републике Српске, Владом Федерације БиХ, те владама кантона и Брчко дистрикта предузме све неопходне активности с циљем доставе одговора из Упитника Европске комисије, најкасније до 15. децембра.

Предсједништво је прихватило споразума о грант средствима између Министарства иностраних послова Норвешке и Министарства за људска права и избјеглице БиХ за унапређење безбједности жена и одговора на родно засновану дискриминацију и насиље у БиХ и одобрило његову привремену примјену.

На сједници је прихваћен споразум Савјета министара и Владе Руске Федерације о научно-технолошкој сарадњи и споразум о гранту између БиХ и Међународне банке за обнову и развој.

Предсједништво је донијело одлуку о прихватању споразума о финансирању и пројекту између Франкфурта на Мајни и БиХ, коју представља Министарство финансија и трезора, Федерације БиХ коју представља федерално Министарство финансија и града Зеница, који представља градоначелник, у износу од 13.016.696 евра и 500.000 евра за прикупљање и третман отпадних вода у Зеници.

Прихваћени су измјена и допуна споразума о успостављању Међународне организације за елиминацију сиромаштва путем одрживог туризма /СТ-ЕП/, те споразум о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој за пројекат јачања банкарског сектора.

Предсједништво БиХ примило је к знању информацију о званичној посјети министара одбране БиХ и делегације Министарства одбране и Оружаних снага БиХ САД, од 11. до 13. септембра.

На сједници је донесена одлука о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума између БиХ и САД о реадмисији лица која бораве без дозвола, а прихваћено је и покровитељство над 21. међународним сајмом привреде "Мостар 2018", који ће бити одржан од 10. до 14. априла.