latinica  ћирилица
11/10/2017 |  17:43 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Брнабић-Јункер: Србија опредијељена за дијалог са сусједима

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је на састанку са предсједником Европске комисије Жан-Клодом Јункером да је западном Балкану мјесто у ЕУ и да Србија, упркос повременим негативним процесима у региону, остаје опредијељена да сва отворена билатерална питања са сусједима рјешава дијалогом.
Beograd, Brnabić - Junker - Фото: СРНА
Beograd, Brnabić - JunkerФото: СРНА

Брнавићева је захвалила Јункеру за позитивне поруке у говору о стању ЕУ и Писму о намјерама, у којима је Србија једна од земаља које су препознате као лидери евроинтеграција у региону, саопштено је из Канцеларије Владе за сарадњу са медијима.

Она је на састанку, на којем је учествовала и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, истакла да Србија може да оправда ту оцјену и захвалила Европској комисији за конструктивну сарадњу када је ријеч о преговарачком процесу.

Брнабићева је навела да су реформе које Влада Србије спроводи на путу ка пуноправном чланству у ЕУ превасходно због добробити грађана Србије, али да би број отворених поглавља требало више да одговора напорима и резултатима које је Београд постигао у преговарачком процесу.

Она је нагласила да велику пажњу Влада Србије посвећује реформи образовања и дигитализацији, имајући у виду значај иновација за даљи економски раст и модернизацију друштва.

Брнабићева и Јункер сагласили су се да је потребно да Србија настави да спроводи реформе, посебно оне које се односе на владавину права, и истакли да није важна брзина, већ квалитет.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер охрабрио је Србију да настави да игра конструктивну улогу када је ријеч о стабилности у региону и прихватио позив да дође у посјету Београду наредног прољећа.

Извор: СРНА