latinica  ћирилица
11/10/2017 |  21:47 ⇒ 12/10/2017 | 14:00 | Аутор: РТРС

Суд БиХ Орићу настоји опрати биграфију (ВИДЕО)

У емисији Специјал било је ријечи о правним посљедицама ослобађајуће првостепене пресуде Насеру Орићу. Какве потезе на располагању имају Бањалука, Београд и Подриње и какав ће бити одговор, само су нека од питања из емисије.
Специјал РТРС-а о пресуди Насеру Орићу - Фото: РТРС
Специјал РТРС-а о пресуди Насеру ОрићуФото: РТРС

Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу је срамна, скандалозна, представља још један шамар српским жртвама и њиховим породицама и након ње више ништа неће бити исто, речено је у вечерашњој емисији.

- Послије ове ослобађајуће пресуде жртве су поново убијене, поново су убијене њихове породице. Ово је неправедна одлука која ће оставити дубоке посљедице - рекао је Бане Васиљевић, предсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Сребреница.

Процес који су пратиле бројне нелогичности и који је, како сматрају гости Специјала, резултирао политичком одлуком Суда, још једном је потврдио максиму да за Србе нема правде. У контроверзном судском процесу нису тајна ни бројни притисци на сједоке.

- Оно што је јавна тајна у Братунцу и о чему се у свим кулоарима прича је да је велики број свједока био под утицајем, да су неки узели новац и да се отприлике зна ко су ти људи који су тим новцем куповали аутомобиле и куће - рекао је Винко Лале, секретар Удружења логораша регије Бирач, додавши да јеједан од закључака данашњег састанка организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата регије Бирач, да се позове МУП Републике Српске да што хитније испита и истражи ове наводе.

Ове организације зато траже реакцију институција Српске и хитну сједницу Народне скупштине Републике Српске.

На одлуку Суда реаговаће и Републички центар за истраживање рата и ратних злочина. Оваква пресуда, каже директор ове институције Милорад Којић, само је доказ двоструких аршина у БиХ.

Адвокат Крстан Симић сматра да није довољно урађено на спречавању оваквог исхода у процесу против Орића.

- Ми се само сјетимо када се догоди ослобађајућа пресуда. Нити смо предузели шта да оспособимо правосуђе, нити да у Суду БиХ створимо механизме јаче контроле. За нас се ствари догоде тек када чујемо овакву вијести као што је ослобађајућа пресуда Орићу - сматра Симић.

Мјеста жалби и те како има, оптимистичан је адвокат Миодраг Стојановић. Разлог за то налази управо у честим измјенама исказа од стране свједока.

- Овакве одлуке и оваква суђења, без обзира да ли је у питању Србин или Бошњак, не доводе до помирења. Свака овква одлука буквално антагонизује живот на терену, гдје се виде све посљедице - каже Стојановић.

Адвокат Горан Петронијевић истиче да жалба Тужилаштву неће донијети много, али Београд још увијек није рекао своје, а потјерница за Орићем још је на снази.

- Шта значи да има довољно кривичних дјела, случајева убистава и ратних злочина који се стављају на терет или везују за Насера Орића, која могу бити предмет не само истараге, него и новог поступка? Нажалост ништа. Мислим да у Сарајеву за тако нешто нема услова - каже Петронијевић.

Неспорно је, истакли су гости емисије, да се након ослобађајуће пресуде из Хага, пресудом Суда БиХ Орићу настоји опрати биграфија. За Петронијевића је све то модел који је утврђен у случају Рамуша Харадинаја и уз амин НАТО и међународне заједнице, која о случају Насера Орића ћути.