latinica  ћирилица
12/10/2017 |  08:16 ⇒ 08:16 | Аутор: РТРС

Стипендије за дефицитарна занимања у Српској

Конкурс за додјелу стипендија студентима првог циклуса високошколског образовања, у оквиру овогодишњег програма подршке младима, вриједног више од 1,6 милиона КМ, биће расписан у понедјељак.
Стипендије - Фото: РТРС
СтипендијеФото: РТРС

"Овогодишњим градским буџетом за стипендирање предвиђено је 1,6 милиона КМ, с тим да ће, по процјенама, једна трећина бити усмјерена за студенте", казали су из Градске управе.

Према конкурсу, додјељују се три врсте стипендија, а највећа помоћ је предвиђена за студенте који су изабрали нека од дефицитарних звања, и то мјесечни износ од 250 КМ, а на годишњем нивоу то је 2.500 КМ, с обзиром на то да се стипендија исплаћује само за вријеме трајања школске године.

Мјесечна стипендија за студенте по социјалном статусу и школском успјеху износиће 130 КМ. Према овогодишњим правилима, у дефицитарне студије сврстани су електротехника, биологија и физика. Крајем новембра би требало да буду познати резултати јавног конкурса за додјелу стипендија ученицима средњих школа. Ове године се за стипендије пријавило 1.300 ученика, и то највећи дио њих по основу оствареног школског успјеха. Ови стипендисти по основу школског успјеха и социјалног статуса на годишњем нивоу добиће стипендију од 800 КМ, а 1.600 КМ они који су изабрали нека од дефицитарних звања. Ове стипендије се исплаћују у мјесечним траншама, и то десет мјесеци у години.

Извор: Независне новине