latinica  ћирилица
12/10/2017 |  15:05 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Семберија: Берба кукуруза при крају (ВИДЕО)

Берба кукуруза у Семберији, засијаног на 24 хиљаде и 90 хектара, приводи се крају.
Берба кукуруза - Фото: РТРС
Берба кукурузаФото: РТРС

Зависно од квалитета земљишта и примијењене агротехнике, вишемјесечна суша, праћена високим температурама, умањила је род од 15 до 70 одсто.

Хране неће бити довољно за стоку, па је поскупљење сточне хране, а смањење сточног фонда неминовно, тврде пољопривредници.

Принос је мањи, али откупна цијена кукуруза у односу на прошлу годину већа - износи од 28 до 30 пфенига по килограму.

Просјечан принос кукуруза је 3,5 тоне по хектару, па ће већина семберских амбара ове јесени остати полупразна.

Пољопривредници који немају залихе прошлогодишњег рода мораће да купују сточну храну или смањују број грла.

И на ПД ''Семберија '' принос, у односу на планирано, износи 35 одсто, али имаће, кажу, довољно хране да подмире потребе на фарми.

- Није квалитет који смо планирали. Али количинама ћемо успјети "затворити" ову годину, каже Славиша Глигорић, технички директор ПД ''Семберија''.

Ратари су незадовољни и приносом и цијеном. Више би им се, кажу, исплатило да су куповали кукуруз него што су га сијали.

На тржишту је тренутно већа потражња за прошлогодишњим кукурузом, чија је цијена од 31 до 35 пфеинга. Бијељински ''Житопромет '' откупио је 1.500 тона овогодишњег рода, за 28 пфенига по килограму.

- Квалитет зрна доста је лошији, јер је зрно ситније и тај скробни дио доста је сиромашнији, појаснила је Стевка Иванић, руководилац Лабораторије.

Агроекономисти предвиђају да би због штете од суше до краја године цијена овогодишњег рода могла достићи 40 пфенига по килограму.

Будући да кукуруз у крмним смјесама има удио од 50 -60%’, раст цијене ове житарице могао би утицати и на поскупљење сточне хране, која за собом у ланцу повлачи и поскупљење меса и месних прерађевина.