X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/10/2017 |  15:29 | Аутор: РТРС

Вучић: Важан статусно неутралан однос НАТО према Косову

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је током састанка у Београду са замјеником генералног секретара НАТО-а Роуз Готемелер да је изузетно важно да НАТО настави да спроводи принципијелан и статусно неутралан однос према Косову и Метохији.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Вучић је нагласио да је НАТО за Србију неизоставан фактор регионалне стабилности, те да је КФОР веома важан фактор безбједности и опстанка српске заједнице на Косову и Метохији, као и очувања српског културног и историјског насљеђа.

Он је навео да је сарадња између Србије и НАТО-а у великој мјери унапријеђена, као и да је појачано узајамно повјерење, саопштено је из Службе за медије предсједника Србије.

Вучић је нагласио да је Србија војно неутрална земља, без намјере да тај статус мијења, али да је чврсто опредијељена да сарађује са Алијансом у оквиру програма Партнерство за мир, с циљем очувања трајног мира и безбједности у региону.

"Током протеклих 11 година учешћа у програму Партнерство за мир, Србија је остварила значајну сарадњу са државама чланицама НАТО-а и партнерским државама, примењујући најбоља искуства и стандарде у модернизацији и јачању својих оружаних снага и одбрамбених капацитета", додао је Вучић.

Готемелерова је поновила став Алијансе да прихвата опредјељење Србије да буде војно неутрална, да у томе не види ништа спорно и да то није препрека развоју сарадње са Србијом у бројним областима.

Тема разговора била је и реализација иницијативе за кориштење повјереничког фонда за деминирање и уништавање касетних бомби у Србији, који ће бити реализован уз помоћ холандске Владе.

На састанку у Београду, Вучић и Готемелерова разговарали су и о предстојећем сусрету Вучића и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

Извор: Срна