latinica  ћирилица
12/10/2017 |  16:15 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Ђокић: Јачање сарадње Српске са италијанским партнерима

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да би Српска могла да оствари додатну сарадњу са италијанском покрајином Фрулија-Венеција-Ђулија, превенствено у области јачања индустријских потенцијала у Српској.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић, који са делегацијом Српске борави у дводневној посјети овој покрајини, рекао је Срни да је сарадња двије земље до сада остварена у више области.

"То је најуспјешнији облик сарадње који Српска има са једном државом, што је довољно видљиво у само једној компоненти, а то је спољнотрговинска размјена, гдје имамо апсолутну покривеност увоза извозом", нагласио је Ђокић.

Он је додао да је данас разговарао са предсједником регионалног савјета покрајине Франком Јакопом о могућности улагања у Српску, али и о подршци у извршавању обавеза које је Република Српска преузела у погледу приступа Европској унији.

Он тврди да би та подршка могла да се односи и на квалитетније разумијевање европских стандарда и вриједности које треба развијати посредством законодавства у Републици Српској.

"Представници ове регије су доста присутни у Српској у дрвопрерађивачкој индустрији, индустрији текстила, коже и обуће, као и у машинској индустрији, а циљ нам је да проширимо ту сарадњу и позовемо што већи број инвеститора да улажу у Српску", нагласио је Ђокић.

Ђокић је најавио и низ привредних састанака са представницима покрајине Фрулија-Венеција-Ђулија, са којом је Влада Српске потписала споразум о сарадњи.

Ђокић је додао да је делагација Српске данас посјетила и изложбу "Срби у периоду од 1914. до 1918. године", о великом страдању српског народа и српске војске, али и великој побједи српске војске у Првом свјетском рату, а коју организује Влада покрајине Фрулија-Венеција-Ђулија.

Извор: СРНА