latinica  ћирилица
12/10/2017 |  16:58 | Аутор: РТРС

Опроштајни разговори Латиновића са црногорским званичницима

Црногорски предсједник Филип Вујановић у разговору са амбасадором БиХ у Црној Гори Ђорђем Латиновићем указао је на потребу снажнијег економског повезивања привредника двије земље, те лакшег преласка људи и робе преко граничних прелаза и уговорно регулисање преосталих питања од заједничког интереса.

Вујановић је током опроштајног сусрета са Латиновићем истакао одличну сарадњу са свим члановима Предсједништва БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић истакао је потребу унапређења инфраструктурне повезаности и дефинисања односа у различитим областима друштвеног и економског живота.

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је да је потребно више активности усмјерити на јачање економије. Неке од тих активности Црна Гора је већ започела кроз припремне активности на пројектима путне комуникације, од граничног прелаза Шћепан Поље и жељезничке пруге Никшић - Чапљина.

Када је ријеч о искуствима Црне Горе на путу у ЕУ, Марковић је исказао спремност Подгорице да пружи помоћ, али је констатовао да свака земља кандидат треба да има властити пут европских интеграција и да га треба окончати када испуни европске стандарде.

Латиновић је истакао опредијељеност БиХ за добросусједску сарадњу која је у односима са Црном Гором исказана континуираним институционалним приступом.

Он је појаснио да је потврда тога одржавање четири званичне посјете на највишем нивоу само у овој години, у Сарајеву и Подгорици, те потписивање три важна споразума између БиХ и Црне Горе у току његовог мандата - Споразума о граници, Споразума о сарадњи у процесу приступања ЕУ и Споразума о колокацији, односно о заједничком кориштењу дипломатско-конзуларних представништава БиХ у свијету.

Извор: Срна