latinica  ћирилица
13/10/2017 |  08:32 ⇒ 08:34 | Аутор: РТРС

Смршајте уз банана дијету

Имате до 15 килограма вишка? Не волите дијете са мноштвом правила и забрана? Не можете да се одрекнете слаткиша, а лако вам је да кажете "збогом" млијечним производима?
Смршајте уз банана дијету ( Фото: Shutterstock) -
Смршајте уз банана дијету ( Фото: Shutterstock)

Онда је банана дијета прави избор за вас. Иако је мало правила у режиму исхране насталом у Јапану 2008. године, не значи да не постоје.

Доручак

Дан почињете бананама. Можете појести више од једне, неки чак конзумирају четири, али пазите да вам не буде мука. Водите рачуна да сваки оброк завршите прије него што сте потпуно сити, дакле напуните желудац до 80 одсто.

Ручак

Можете јести скоро све. Препорука је воће, поврће, житарице целог зрна, јаја, морски плодови, живинско месо без кожице. Ограничите унос млијечних производа, прерађене хране, као и оне која садржи много масноћа, шећера, натријума (брза храна, чоколадице, готови оброци за микроталасну).

Вечера

За вечеру, као и за ручак, можете јести шта хоћете. Требало би да вечерате најкасније до 20 часова или још боље, до 18 часова. Идеални размак између вечере и одласка на починак је четири сата. Не би требало да лијежете послије поноћи јер је доказано да мањак сна повећава индекс тјелесне тежине.

Пиће

Вода мора бити на собној температури, ни врела ни ледена. Пиво и вино дозвољени су у специјалним приликама. Чај и кафа умјерено.

Слаткиши и грицкалице

Сладолед и крофне нису дозвољени, али слободно се, између ручка и вечере, око 15 часова почастите комадићем чоколаде или кексом. Ако волите слане грицкалице, предност дајте кокицама, али гледајте да не буду масне. Ако сте гладни после вечере, можете понекад појести неко воће, али гледајте да вам то не постане навика. Исто важи и за ужину између доручка и ручка.

Могући негативни ефекти: Пошто у теорији може да се једе готово све и нису јасно ограничене количине, потенцијални проблем је преједање, тако да се овај режим савјетује особама са израженом самоконтролом. Такође, пошто се једе много банана, међу ризицима су дијареја, повраћање, грчеви у стомаку, повећан унос шећера. Због смањеног уноса млијечних производа, могућ је недостатак калцијума.

Савјет плус: Не би било лоше да пратите резултат мршављења тако што ћете водити дневник.

Извор: Вечерње новости