latinica  ћирилица
13/10/2017 |  10:14 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Којић: ВСТС-у пријављено 15 судија и тужилаца због дискриминације према Србима (ВИДЕО)

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица послаће данас Високом судском и тужилачком савјету БиХ информацију са именима девет судија и шест тужилаца за које сматра да су дискриминаторски поступали против Срба у предметима ратних злочина, а који и данас обављају функције у правосудном систему БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Републички центар за истраживање рата и ратних злочина поднио је Високом судском и тужилачком савјету пријаве против 15 судија и тужилаца, за које се поуздано зна да су у рату обављали функције војних судија и тужилаца, на страни такозване Армије БиХ. Пријава је поднесена против девет судија и шест тужилаца, који су затварали Србе по логорима. Такође, као чланови Савјета, осудили су 91 лице српске националности, на 1.421 годину затвора.

Међу 15 судија и тужилаца, налази се и име судије Шабана Максумића у предмету против Насера Орића. Ово име добро је запамтио Милан Мандић, чијег је брата Максумић осудио на смртну казну у логору Виктор Бубањ.

Брата су му, каже Мандић, оптуживали за дјела која није починио и батинама га присиљавали да призна. Неколико пута су га изводили пред стрељачки вод, да би га на крају, ослободили смртне казне.

"Пребили су му ноге, ребра, поизбијали зубе и одмах сутрадан га тако испребијаног довели на суђење пред судију Максумића гдје је он морао да потпише оптужницу која му није ни прочитана", прича Мандић.

Овакви случајеви дешавали су се за вријеме рата и у војним судовима у Зеници, Горажду, Тузли и Мостару гдје су пријављене судије радиле, док су појединци учествовали и у малтретирању Срба, каже директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Милорад Којић. Против тројице су поднесене и кривичне пријаве, али и поред те чињенице именовани су за судије Суда БиХ.

"Цитирам ријечи једног од судија  који је рекао да је играо мало бокса са четницима. Мислим да је то апсурд и да је поред свих тих доказа невјероватно да ова лица буду именована на судијску и тужилачку функцију", истиче Којић.

Овим доказима о улози девет судија и шест тужилаца, који сада обављају  дужност у правосудним институцијама БиХ, наводи Којић, жели да се спријечи даља дискриминација Срба и да им се обезбиједи поштено суђење.

"ВСТС има механизме у својим рукама ако жели да примијени закон. Овдје постоје могућности каснијих дисциплинских поступака од стране дисциплинског тужиоца, односно разрјешење тих судија", додаје Којић.

Којић захтијева од ВСТС-а да обезбиједи независно, професионално и одговорно функционисање правосуђа БиХ и сматра да ће ова информација допринијети да се покрену дисциплински поступци односно разрјешњења судија и тужилаца који су на списку.

Према његовим ријечима, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица прослиједиће данас свим амбасадама у БиХ брошуру "Хроника угашених огњишта" у средњем Подрињу, гдје су страдала 2.482 лица српске националности, од којих 180 жена и око 40 дјеце.

"Очекујемо реакцију амбасада у БиХ, ако ништа друго да та реакција буде само поштовање према српским жртвама", рекао је Којић.

Којић је навео да је очигледно да међународни фактор не жели да коментарише пресуде када су те пресуде на штету жртава из реда српског народа, а Републички центар на овај начин жели да им скрене пажњу на то због чега је Насер Орић ослобођен. 

Истакао је да брошура садржи број страдалих лица српске националности, хронологију напада, масовних убистава Срба на подручју средњег Подриња, са датумима и начинима напада.