latinica  ћирилица
13/10/2017 |  10:34 ⇒ 10:41 | Аутор: РТРС

У Мостару наступио прослављени виолиниста Јован Колунџија

Прослављени српски виолиниста Јован Колунџија, уз пратњу пијанисте Вука Божиловића, одржао је концерт у Мостару у оквиру манифестације "Шантићеве вечери поезије", коју организују локално Српско културно и просвјетно друштво "Просвјета" и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво "Гусле".
У Мостару наступио прослављени виолиниста Јован Колунџија - Фото: СРНА
У Мостару наступио прослављени виолиниста Јован КолунџијаФото: СРНА

Концерт је одржан синоћ, треће вечери манифестације, у пуној дворани Музичког центра "Павароти" у Мостару, гдје је Колунџија, уз пратњу Божиловића, извео девет нумера.

Директор "Павароти" центра Елведин Незировић рекао је да је гостовање маестра Колунџије велика част за Музички центар и за Мостар.

Директор ансамбла "Мостарске кише" Амра Дугалић је прије концерта говорила о Алекси Шантићу као виолинисти и композитору, напомињући да је овај пјесник оставио значајан траг и на пољу музике, али да је та страна његовог стваралаштва запостављена.

Она је додала да се Шантић бавио пјевањем, дириговањем, а касније и компоновањем.

"Шантић музичар није достигао Шантића пјесника, али његов музички рад заслужује пуно већу пажњу и због своје вриједности и због културно- историјског значаја. На нама је да се такав однос измијени", навела је Дугалићева.

Из Управног одбора "Просвјете" захвалили су Влади Србије, уз чију помоћ је организован овај концерт у Мостару.

Концерту Колунџије, прослављеног виолинисте који је одсвирао више од 4.000 концерата широм свијета и добитник је многих награда и признања, присуствовао је, између осталих, градоначелник Требиња Лука Петровић.

"Шантићеве вечери поезије" настављају се до 16. октобра, а вечерас ће у Хрватском дому "Херцег Стјепан Косача" бити представљене књиге Дејана Ристића и Татјане Брзуловић Станисављевић.

Извор: Срна