latinica  ћирилица
13/10/2017 |  11:21 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Школе у Бијељини спремне за сезону гријања (ВИДЕО)

У бијељинским основним и средњим школама приводе крају припреме како би учионице од 15. октобра биле топле. Због ниских температура у ОШ "Кнез Иво од Семберије" сезону гријања почели су 5. октобра.
Бијељина - гријање - Фото: РТРС
Бијељина - гријањеФото: РТРС

Неизвјесно је колико ће издржати дотрајали системи за гријање у школама, на којима годинама није рађена систематска реконструкција.

Подручно одјељење ОШ "Кнез Иво од Семберије" у Ковиљушама у нову сезону ушло је са старим котлом који је прошле године сервисиран неколико пута. Котао тренутно цури, али не угрожава гријање. Питање је колико ће издржати.

"Данас је први дан гријања. Учионице су топле и надам се да ће тако и остати", каже ученица  Стана Митровић. 

"Када дође ове хладне такозване сурове зиме, надам се да ће нам гријање бити исправно", додала је ученица ОШ "Кнез Иво од Семберије" Марина Терзић.

"Ми смо упутили допис Министарству просвјету и културе да би ушли у процедуру јавне набавке", рекао је помоћник директора ОШ "Кнез Иво од Семберије" Бијељина Зоран Јовановић.

У Основној школи ''Јован Дучић'' санирани су системи за гријање, а у школи ''Вук Караџић'' набављен нови котао. 

"И кад су нови цијевни системи постоји могућност хаварије. И ми ћемо у сваком случају на вријеме све обавијестити", истакла је предсједница Актива директора основних школа Милица Перковић Благојевић.

Слична ситуација је и у средњим школама. У Пољопривредно-медицинској школи током љета саниран је дио дотрајалог система за гријање који је два пута страдао у поплавама, а ових дана ће добити и нову пумпу.

"Сваке године урадимо ремонт колико можемо како би се најквалитетније спремили за сезону. Пуштано је под притиском. Испробано је све што иде у складу са енергетском регулативом", нагласио је директор Пољопривредно-медицинске школе у Бијељини Милорад Вуковић.

У осталим средњим школама стање је задовољавајуће. 

"Ми смо прошле зиме прешли са угља на пелет. Имали смо реконструкцију што се тиче гријања и цијеле зграде, тако да смо ове сезоне набавили нове количине пелета и требало би да 15.октобра крене сезона без проблема", поручио је директор Гимназије "Филип Вишњић" Бијељина Владимир Шавија.

"Што се тиче Економске школе и ми смо вршили одређене поправке система и адаптирање. Тако да је и то урађено и Техничка школа мислим да је то урадила. Тако да су  све школе отприлике у складу са својим капацитетима извршили неку санацију тог постројења за гријање", закључио је предсједник Актива директора средњих школа у Бијељини Душко Ђурић.

Упоредо са санацијом система за гријање, у школама је спроведена тендерска процедура за набавку пелета, лож-уља и угља који се користи за гријање у већини школских објеката. Све школе ће, тврде, спремно дочекати почетак сезоне гријања и предузети мјере за несметано одвијање наставе.