latinica  ћирилица
13/10/2017 |  13:26 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Стевандић: Српска има политички и уставни основ за војну неутралност

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас у Бањалуци да Српска има политички и уставни основ за резолуцију о војној неутралности Српске, која би требало да се усвоји на наредној сједници Народне скупштине.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је рекао да би све измјене Устава или приступање било којем војном и сличном савезу требало да буду засноване на консензусу два ентитета и три народа.

"И да сваки народ путем војих представника унутар ентитета и на нивоу заједничких органа има право да доноси или не доноси такве одлуке. Зато је излишно причати да ли Српска то може или не може, треба или не треба када је фактор у процесу приступања било каквим интеграцијама", рекао је Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске.

Он је у вези с тим додао да се о разлозима за и против треба демократски расправљати.

Када је ријеч о тврдњама опозиције у Српској да ниједна "нормална" банка неће дати новац Универзитетском клиничком центру за рефинансирање дугова, Стевандић је истакао да је то приземна квалификација.

"У УКЦ-у су огромна дуговања и постоје кредити неколико банака. То је веома познат модел и често су и колеге из опозиције демонстрирали рефинансирање кредита у Народној скупштини, односно да се сви кредити капацитирају на једно мјесто како би се добила нижа камата и повољнији ануитетни план", рекао је Стевандић.

Он је подсјетио да је слично урадио и Град Бањалука, те да га у том смислу запањује толика врста тривијалности опозиције, која одређује која је банка "нормална", а која није.

"Банке су у власиштву оснивача који имају капитал и који у складу са својим интересима одлучују. Нама је сада битно да рефинансирамо постојеће обавезе, а ко их је и како створио и због чега, то је више ствар за тужилаштва или процјена ранијих ствари за које тренутно нисам надлежан, иако сносим посљедице таквих одлука", навео је Стевандић.

Он је поручио колегама из опозиције да су требали да позитивно узврате на добре ставове и његов труд да се гради Клинички центар у Источном Сарајеву, а не да стално праве подјеле.

Извор: Срна