latinica  ћирилица
13/10/2017 |  13:41 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Снимљен звук који је излудио америчке дипломате на Куби (ВИДЕО)

Пре двије недјеље амерички медији пренијели су вијест да су са Кубе повучене дипломате из амбасаде САД у Хавани због мистериозне болести коју је изазвало "пиштање".
Заставе Кубе и САД вијоре се у Хавани - Фото: AFP
Заставе Кубе и САД вијоре се у ХаваниФото: AFP

Чак се наводило и да је ријеч о "нападу звуком" на америчке дипломате који је почео још прошле године и због ког се најмање 21 особа из амбасаде у Хавани пожалила на здравствене проблеме. Синдикат запослених у америчкој дипломатској служби истовремено је објавио да су неке од жртава претрпјеле лакше повреде мозга као и трајно оштећење слуха, а пате и од губитка равнотеже и тешких главобоља.

Одговор је дала агенција Асошиејтед прес, која је објавила кратак снимак мистериозног звука, једну од варијација аудио-записа који су слушали радници амбасаде. Наводи се да је тај запис дигитално појачан како би био гласнији и како би се смањила позадинска бука, али осим тога није измјењен.

Ријеч је о тек једном од низа звукова снимљених у амбасади, а који су истражитеље навели да одмах посумњају у неку врсту звучног оружја. Снимљени звук сличан је оглашавању масе цврчака, или цвиљењу у врло високом тоналитету. Неки међутим кажу да им звук личи на пиштање, али оно које би могло да "излуди" оне који га дуже слушају.

Снимци су послати из Хаване аналитичарима у америчкој морнарици и америчким обавјештајним службама, јер посједују напредне могућности за анализу акустичних сигнала.

Извор: Б92