latinica  ћирилица
13/10/2017 |  14:46 | Аутор: РТРС

Тужилаштво затражило најстрожу казну за Едхема Жилића

Тужилаштво БиХ од Суда тражи да најстроже казни Едхема Жилића, јер сматра да је доказало да је починио ратни злочин над српским и хрватским цивилима у спортској дворани "Мусала" у Коњицу.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Износећи завршну ријеч, тужилац Сања Јукић рекла је да је Тужилаштво ван сваке разумне сумње доказало свих 16 тачака оптужнице, те да оптужени Жилић као управник објекта "Мусала" у Коњицу није учинио ништа да спријечи злочине које су починили стражари објекта у којем су била затворена лица хрватске и српске националности.

"Видио је, али баш ништа није предузео да се та малтретирања спријече, да се стражари, њему подређени, казне, већ је и сам знао у њима да учествује. Знао је добро шта се дешава у `Мусали`. Знао је да су људи тамо пребијани, силовани, пржени", нагласила је Јукићева.

Она је истакла и да су сви затвореници били цивили који су заробљени у својим кућама без или с положеним оружјем, те да су у вези с њима прекршене све женевске конвенције, преноси Бирн.

"Жилић је био командант, управник, и јасна су била његова овлашћења, које је он и те како познавао. Био је професионални војник, чије се радње косе са свим правилима, прије свега, људског понашања", рекла је Јукићева.

Тужилац је нагласила да није нашла ниједну олакшавајућу околност коју би Суд могао узети у обзир, додавши да оптужени током цијелог поступка "нити једне секунде није показао кајање за оно што је починио, нити је икада једном од 34 свједока упутио било какво извињење".

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Жилић је чинио, наредио, омогућио и није спријечио нечовјечна поступања према затвореницима хрватске и српске националности у заточеничком објекту спортске дворане "Мусала" у Коњицу.

Жилић је оптужен као припадник такозване Армије БиХ и вршилац дужности управника у "Мусали". На терет му се ставља да је у периоду од маја до краја октобра 1993. омогућио стражарима да сексуално злостављају и силују затворенике.

Завршну ријеч одбрана ће изнијети 27. октобра.

Извор: Срна