latinica  ћирилица
13/10/2017 |  14:54 | Аутор: РТРС

Бањалука и Мостар најавили кандидатуру за Европску престоницу културе

Координација Европских пријестоница културе при Европској комисији данас је у Бриселу објавила позив за титулу Европске престонице културе за 2024. годину, за коју су своје кандидатуре већ најавили Бањалука и Мостар.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

У саопштењу Координационог одбора мреже "Култура 2020" наводи се да није искључена могућност да до 10. октобра 2018. године, када је рок за предају апликација, своје кандидатуре објаве и други градови из БиХ.

Као мрежа културних институција, независних културних организација и културних радника у БиХ, "Култура 2020" препознала је важност који програм Европске престонице културе може имати за развој културног сектора у БиХ.

Мрежа "Култура 2020" поздравља најављене кандидатуре Мостара и Бањалуке као непобитан доказ да поједине градске администрације у БиХ почињу препознавати културу као један од кључних фактора друштвеног развоја и намјеравају искористити шансу коју пружа Еевропска престоница културе.

Из истог разлога, Мрежа позива и више нивое власти да пруже стратешку подршку овим кандидатурама, јер је Европска престоница културе пројекат који захтијева консензус свих политичких актера у земљи, као и конкретну финансијску, логистичку и политичку подршку припреми и реализацији овог пројекта.

"Позив првенствено упућујемо Министарству цивилних послова БиХ задуженом за међународну културну сарадњу, али сматрамо да би о овом питању требало да се изјасне и Министарство просвјете и културе Републике Српске, и Министарство културе и спорта ФБиХ", наводи се у саопштењу.

Из Мреже "Култура 2020" истичу да су својим кандидатурама Бањалука и Мостар направили храбар искорак у повратку културе у фокус локалних развојних политика, истичући да без одговарајуће подршке виших административно-политичких структура тај искорак неће бити довољан.

Извор: Срна