latinica  ћирилица
13/10/2017 |  14:55 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Кошарац: У институцијама Српске дефинисати модел дјеловања

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац сматра да у институцијама Републике Српске треба дефинисати будући модел дјеловања с обзиром на дугогодишње незадовољство радом Суда и Тужилаштва БиХ, а да је додатну потребу за тим показала ослобађајућа пресуда Насеру Орићу.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Република Српска је наша обавеза и треба за све нас да буде мјесто окупљања, мјесто гдје ће се на демократски начин наћи модел рјешења многих проблема", рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Он је подсјетио да се, када је СНСД био власт на нивоу БиХ, никада није десило да буде усвојен извјештај о раду Тужилаштва БиХ. "Ове године он је усвојен јер су посланици СДС-а у другом кругу гласања били уздржани", рекао је Кошарац.

Он је додао да је СНСД отворио питање организације референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

"СДС, НДП и ПДП су недостојанствено и на лицемјеран начин у страним амбасадама покушавали да изврше додатни притисак да се референдум не би десио, говорећи да нема подршке свих за његову организацију", нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је био одговоран позив предсједника Републике Српске Милорада Додика да сви морају бити јединствени по том питању.

"Да је којим случајем /предсједавајући Савјета министара/ Денис Звиздић и /лидер СДА/ Бакир Изетбеговић позвао Савез за промјене или `савез за примјену Бакирове политике`, увјерен сам да би били на састанку", истиче Кошарац.

Он је напоменуо да су представници Савеза за промјене јуче били на састанку са Звиздићем, иако се зна какве су његове политике према Републици Српској.

"Мислим да је то њихов лош избор и да отворено показују политичко савезништво са СДА", оцијенио је он.

Кошарац је напоменуо да је на наредној сједници Народне скупштине тачка дневног реда Резолуција о војној неутралности. "Видјећемо да ли смију бити видљиви у процесу доношења те резолуције због обавеза према својим коалиционим партерима из Федерације БиХ", рекао је Кошарац.

Говорећи о пријетњама и уништавању његове имовине, Кошарац је рекао да је то пријавио Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

"Немам страх, али желим да будем опрезан с обзиром на рехабилитацију неких ликова који су данас присутни у политичком животу на нивоу БиХ", рекао је он и додао да је МУП утврдио ко је то учинио на основу анализа.

Он је додао да је то лице награђено тако што је потписан уговор о дјелу у једној агенцији на нивоу БиХ у којој значајан дио има једно министарство у Савјету министарства, те да је на челу тог министрства Србин који долази из Републике Српске.

"МУП има све податке, а очигледно је да се награђују они који учествују у неаргументованој потреби да се неки људи СНСД -а дискредитују. Ја знам да су међународни фактор и лица која едукују СДС, ПДП и НДП добили задатак да то наставе и даље", истакао је Кошарац.

Извор: СРНА