latinica  ћирилица
13/10/2017 |  15:14 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

За девет мјесеци добит "Шума Српске" 3,7 милиона КМ (ВИДЕО)

Добит Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" за девет мјесеци ове године је 3,7 милиона КМ, изјавио је генерални директор предузећа Ристо Марић.
Стево Мирјанић и директор "Шума Српске" - Фото: СРНА
Стево Мирјанић и директор "Шума Српске"Фото: СРНА

Марић је истакао да је добит организационих јединица 6,7 милиона КМ, док је девет шумских газдинства исказало губитак од укупно три милиона КМ.

"Највећи губици су у шумским газдинствима `Источник` са Хан Пијеска и `Романија` са Сокоца, чији је минус 1.130.000 КМ. Радимо на томе да до краја године губитке сведемо на минимум, односно да они по газдинствима не буду већи од 50.000 КМ", рекао је Марић новинарима у Бањалуци након састанка, који је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић одржао са руководством "Шума Српске".

Према његовим ријечима, сјеча, извоз и реализација планираних послова су у складу са планом пословања, а укупна наплата је 96 одсто.

"Када је ријеч о реализацији уговора по основу високо вриједних шумских сортимената купцима који имају уговоре са Јавним предузећем, реализација свих уговора је на нивоу од 70 одсто. Наиме, сви наши купци нису једнако солвентни, и у периодима када су неликвидни или нам дугују не могу добити робу", нагласио је Марић.

Он је додао да је реализација уговора о испоруци сортимента Хемијској индустрији "Дестилација" Теслић веома ниска, односно да је од уговорених 98.000 метара кубних ниже вриједних сортимената испоручено 44 одсто, као и да ће до краја године тај ниво бити 80 одсто.



Предсједник Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори Српске Лазо Шиник истакао је да много привредних субјеката, који се баве прерадом дрвета, имају примједбе на извршавање уговорених обавеза.

"То је једно од питања које заслужује посебну пажњу јер нам је потребан најбољи модел расподјеле шумских дрвних сортимената. Циљ нам је да у наредну годину уђемо са једним стабилизованим системом кад је ријеч о снабдијевању дрвопрерађивачких капацитета Српске", нагласио је Шиник.

Према његовим ријечима, дрвопрерађивачки субјекти који редовно извршавају обавезе нису добили уговорене количине, због чега су принуђени да траже сировину на другим мјестима, што одвлачи ликвидна средства.

Један од узрока овог проблема, тврди Шиник, је што је година стратовала са неповољним условима, односно са мјесец и по ледених дана када није било могуће обављати производњу.

"С друге стране, није се радило на уједначеној динамици у различитим кварталима и највише се производило љети када прерађивачи не могу ни да прихвате све количине сировине", додао је Шиник.

Он је нагласио да се у том периоду појаве купци који нису у приоритету, што прави дефицит оним који највише враћају Републици Српској, односно дрвопрерађивачима који стварају највећу додату вриједност.

"Дрвна индустрија је распектабилна дјелатност и на годишњем нивоу продукује 400 милиона КМ суфицита у спољнотрговинској размјени, а запошљава и велики број радника. Тај број би могао бити и већи уколико би се на вријеме обезбјеђивали они прерађивачи који стварају највећу додату вриједност", нагласио је Шиник.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Зубић рекао је да је Влада утврдила критеријуме о расподјели шумско дрвних сортимената, те да је незадовољна разликом у степену реализације по појединим уговорима са дрвопрерађивачима, која износи од 20 до 100 одсто.

Он је додао да је за наредну годину, прије уговарања испоруке шумско дрвних сортимената потребно јасно дефинисати потребе дрвопрерађивача, њихове могућности прераде дрвета и врсту сировине коју користе.

Зубић је истакао да је у "Шумама Српске" у току увођење новог информационог система, као и израда плана систематизације радних мјеста и организације предузећа.

Састанку са ресорним министром и руководством "Шума Српске" присуствовали су и министар трговине и туризма Српске Предраг Глухаковић, те представници Инспектората и Привредене коморе Српске.

Руководство "Шума Српске" да извршава закључке Владе о пословању

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић затражио је данас од руководства предузећа "Шуме Републике Српске" да стриктно извршавају закључке Владе Српске у погледу пословања и снабдијевања дрвним сортиментима.

Мирјанић је истакао да ниједно шумско газдинство на крају године не смије негативно пословати, те да ће резултати пословања одредити да ли ће садашња менаџерска структура "Шума Српске", од Управе, преко Надзорног одбора, до директора шумских газдинстава, остати на тим мјестима, саопштено је из ресорног министарства.

Он је навео да се морају поштовати критеријуми за расподјелу шумских дрвних сортимената, које је утврдила Влада Српске, те да је их потребно у међувремену и нивелисати.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске данас је у Бањалуци организовало састанак са менаџментом предузећа "Шуме Републике Српске", представницима Инспектората Српске, Савјета за шумарство и Привредне коморе, који је био посвећен пословању Јавног предузећа у овој години, те реализацији испоруке дрвних сортимената у овој и плановима за идућу годину.

Састанку је присуствовао и министар трговине и туризма Српске Предраг Глухаковић.

Извор: СРНА