latinica  ћирилица
13/10/2017 |  15:23 ⇒ 14/10/2017 | 09:37 | Аутор: РТРС

Ко долази на састанак код предсједника Републике Српске? (ВИДЕО)

Лидери опозиционих странака најавили су да се неће одазвати позиву предсједника Републике Милорада Додика, да присуствују састанку поводом ослобађајуће пресуде Насеру Орићу.
Палата Републике -
Палата Републике

У писму, које су послали предсједнику Српске, наводе да сумњају у његове искрене намјере, јер сматрају да предсједник Додик својим јавним дјеловањем против неистомишљеника подстиче подјеле и изазива мржњу.

Схватајући тежину ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, јасно се супротстављајући неефикасном и неодговорном раду Суда и Тужилаштва БиХ, потпуно смо опредијељени да се таква пракса прекине – наводе лидери опозиције у писму упућеном предсједнику Српске Милораду Додику. Ипак, на састанак, кажу, неће доћи.

"Уколико се вратите оном што је Ваша уставна обавеза, а то је да представљате јединство свих грађана, да поштујете Народну скупштину и развијате демократију, да водите одговорну државничку политику, тада ћемо размотрити могућност разговора с Вама“, стоји у писму СзП.

Стигао је и одговор предсједника Српске – Савез за промјене тако је показао да настављају предизборну кампању против Милорада Додика, жртвујући националне интересе, поручује предсједник Српске. Лидери опозиционих странака су, каже, и овај пут тражили разлоге за недолазак, јер очигледно нису спремни да у отвореном и конструктивном дијалогу Српска дају снажан одговор сталном понижавању Суда и Тужилаштва БиХ.

"Нису спремни ни за какав договор који би значио бар привремено повлачење са функција у Сарајеву док се питање суђења за ратне злочине не ријеши. Шта је 3.500 побијених Срба за 350 њихових фотеља? За њих очигледно ништа! Господо из СДС-а, ПДП-а и НДП-а, то што ви радите није више ни издаја, ви сте са живих Срба прешли на трговину мртвим херојима и жртвама нашег народа. За вас историја има само једно мјесто, које сте и одбијањем да дођете на један такав састанак резервисали", каже Додик.

СНСД-ов Сташа Кошарац подсјећа да је ова странка, у времену када је представљала опозицију, увијек била спремна на дијалог и одазивала се састанцима у републичким институцијама, јасно доказујући да се залаже за интересе Републике Српске.

"Мислим да овде се поставља низ питања гдје показују своју политичку слабост, односно политичко савезништво и коалициони однос са СДА. Овде их је требало питати хоће ли подржати референдум о Суду и Тужилаштву БиХ“, каже Кошарац.

Недолазак опозиције на састанак код предсједника Републике јасан је сигнал Суду и бх.институцијама да наставе са још горим одлукама, поручује предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић.

"Ако се представници СЗП не одазову, потврдиће само лојалност Бакиру Изетбеговићу  и намјеру да се сви ресурси са нивоа БиХ користе у сврху сукоба и обрачуна у Српској и да је то, на крају крајева, узрок свим дешавањима у Народној скупштини Републике Српске", истиче Стевандић.

Најављени састанак прави је пут како треба да се разговара и окупи око заједничких интереса који се зове Република Српска, поручују из републичких организација.

У Суду и Тужилаштву сједе људи прљаве ратне прошлости, људи који су малтретирали логораше и који не заслужују да сједе у правосудним институцијама, поручују из Удружења логораша регије Бирач. На то су, кажу, указивали и током процеса. Након сутрашњег састанка очекују конкретне потезе.

Винко Лале, секретар регионалног Удружења логораша регије Бирач, нада се да ће састанак бити прекретница у односу власти у Републици Српској и цјелокупне јавности према овом проблему Тужилаштва и Суда БиХ.

Ослобађајућа пресуда Насера Орића један од великих разлога зашто сви Срби треба да се уједине, поручује Божица Раилић.

"Ићи ћу на тај састанак. А чула сам да опозиција неће, што ми је жао. Имају неки тренуци који су важнији и од партије и од мјеста у партији, требало би сви да дођу. Ако се ми будемо свађали, друга страна ће то искористити и насавити да раде то што су радили до сада“.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина, каже да ће на том састаку бити пуно паметних људи који ће моћи да дају своје приједлоге.

"Не желим да кажем шта могу бити конкретно закључци тог састанка, јер мислим да дискусија коју .. може произвести сигурно добре закључке, које послије ваља проводити“.

Ово је почетак активности опстанка Српске, поручују из републичких организација. Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске истиче да ће они подржати све што је конструктивно и продуктивно, а њихов је приједлог да се сазове посебна сједница НСРС на којој ће бити донесени и политичка и правна одлука која би ријешила неке проблеме.

И Радојка Филиповић, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац најавила је да ће присуствовати састанку.

"Ја ћу исто бити сутра на том састанку, а данас ћу вам рећи да је пресуда Насеру Орићу кап која је прелила пуну чашу. То ћу рећи сутра и предсједнику. Ми више немамо повјерења ни у Суд ни у Тужилаштво БиХ и нећемо дозволити да они више постоје, истакла је она.

И предсједник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић, у изјави за агенцију Срна, најавио је да ће на састанку предочити документа о судијама који су током рата у сарајевској касарни "Виктор Бубањ" тукли српске логораше. Изнијеће, каже, и имена судија која су и њега физички малтретирали.