latinica  ћирилица
13/10/2017 |  15:36 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Савчић о сутрашњем састанку: Потребна конкретна рјешења

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је Срни да би на сутрашњем састанку код предсједника Српске Милорада Додика требало наћи ефектна и конкретна рјешења која ће донијети резултат у вези са проблемима непроцесуирања ратних злочина над Србима.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Савчић је уочи сутрашњег састанка у Бањалуци, поводом скандалозне ослобађајуће пресуде команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, поручио да треба обезбиједити примјену права и спријечити случајеве у којима се пресуде непрекидно заснивају на исказима лажних свједока.

- То мора да се прекине и рјешење овог проблема првенствено треба да понуди струка с обзиром да често причамо о овим питањима, а резултати изостају. Тако се губи повјерење људи - рекао је данас Савчић.

На питање да ли је у вези са мијењањем праксе Суда и Тужилаштва БиХ према Србима потребно јединство свих фактора у Српској, укључујући и политичке, Савчић је истакао да је потребно јединство по многим питањима, а "зашто га нема - то је већ друга ствар, и за посебну причу и анализу".

- Не бих желио да се у овом тренутку посебно бавим посљедицама и узроцима тог нејединства, мада то сви свакако осјећамо - рекао је Савчић.

Предсједник Српске Милорад Додик заказао је за сутра у Бањалуци консултативни састанак поводом одлуке Суда БиХ да Насера Орића ослободи оптужбе за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

ВСТС да испита ратну прошлост судија

Савчић је, поводом информације о судијама у правосуђу БиХ које су у рату затварале Србе у логоре, рекао да је задатак Високог судског и тужилачког савјета БиХ да истражи и досљедно примијени критеријуме за избор правосудних функција у БиХ.

- Задатак ВСТС БиХ је да, уколико има повреде рада судија и тужилаца, злоупотребе закона и прекорачења овлаштења, то истражи и испита и досљедно примјени критеријуме за избор правосудних функција у БиХ - истакао је Савчић.

Са друге стране, уколико желе да елиминишу Србе са позиције судије или тужиоца на нивоу БиХ, каже Савчић, онда врло често и сасвим неоправдано само кажу - ратна прошлост и при томе ништа не образложе.

Он је подржао информацију Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица о судијама и тужиоцима у правосудним органима на нивоу БиХ који су током рата затварали Србе по логорима, која ће бити упућена ВСТС-у БиХ.

- Било би добро да смо то раније урадили да се не деси да непровјерени људи буду у правосудним институцијама БиХ - рекао је Савчић.

Савчић је напоменуо да постоји недостојност и некредибилитет у обављању судијске или тужилачке функције.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица требало би данас да упути ВСТС-у информацију о судијама и тужиоцима у правосудним органима на нивоу БиХ који су током рата затварали Србе по логорима.

Извор: СРНА