latinica  ћирилица
13/10/2017 |  16:28 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске способан за најсложеније интервентне процедуре (ВИДЕО)

Извођењем једне од најкомплекснијих интервентних процедура на коронарним крвним судовима у Универзитетском клиничком центру Српске показује се да ова здравствена установа има капацитет да одговори свим захтјевима које поставља модерна медицина, изјавио је данас помоћник директора УКЦ-а за људске ресурсе Зоран Мавија.
УКЦ Бања Лука - Фото: СРНА
УКЦ Бања ЛукаФото: СРНА

- Овим су наши пацијенти добили најквалитетнију здравствену услугу која постоји у свијету - рекао је Мавија, додајући да УКЦ наставља са увођењем нових дијагностичких процедура.

Шеф Одјељења интервентне кардиологије УКЦ-а Саша Лончар навео је да је ријеч о двије методе.

- Једном методом се провјерава шта се дешава изнутра са крвним судовима, односно врши ултразвук крвних судова срца. Другом методом се провјера који крвни суд треба стентовати, будући да у маси случајева постоје ситуације гдје се мисли да треба уградити стент, а у ствари може се ићи само терапијом. Та метода не само да је корисна за пацијента, већ је и економски исплатива - навео је Лончар.

Он је изразио наду да ће у УКЦ-у ове двије методе постати рутинске, те нагласио да та здравствена установа једина примјењује овакве процедуре у БиХ.

Лончар је додао да су те процедуре биле примијењене на 14 пацијената у току ове године, а да су данас извршене на три пацијента.

Предавач на лондонском Империјал колеџу Рикардо Петрако, који је данас присуствовао примјени ових процедура, рекао је да је дошао у Бањалуку ради размјене искустава у вези са методама које се користе у кардиологији.

Замјеник директора УКЦ-а Ненад Стевандић рекао је да, не рачунајући Словенију, УКЦ Српске предњачи у овоме на Балкану, те уједно изразио наду да овакав примјер неће бити усамљен.

Извор: СРНА