latinica  ћирилица
13/10/2017 |  19:23 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево: Међусобна оптуживања СНСД-а и СДС-а (ВИДЕО)

На скуп опозиције у Палама, данас реаговања из СНСД-а у Источном Сарајеву. Сташа Кошарац поручује да је ријеч о прерано започетој предизборној кампањи. Власт СДС-а, ПДП-а и НДП-а у Источном Сарајеву оптужује за вишедеценијски криминал. Предсједник Градског одбора СНСД-а Љубиша Ћосић рекао је да је, за власти СНСД-а, у овај град уложено више од 214 милиона марака. Из СДС-а одговарају - грађевински подухвати СНСД-а у овом граду прате малверзације.
Источно Сарајево - Фото: РТРС
Источно СарајевоФото: РТРС

У СДС-у, ПДП-у и НДП-у свјесни су да немају подршку грађана Српске због њихове политике у Сарајеву, каже Сташа Кошарац. Странке из Српске које су у власти у Сарајеву, користе институције БиХ за вођење специјалног политичког и финансијског рата против Републике Српске, поручује Кошарац. Опозиционари у Српској у Палама су говорили о страху и режиму. Кошарац подсјећа да је страх владао улицама Источног Сарајева, када је садашња опозиција тада била власт у Српској.

"У августу 1998. убијен је тадашњи начелник ЦЈБ Срђан Кнежевић, тзв. Бели вук, у марту 2002. на Палама убијен је директор Јахорина осигурања Ристо Југовић, а исте године на Сокоцу убијен је начелник ЦЈБ Жељко Марковић. То су били часни и поштени људи и нису се плашили да говоре о криминалним врховима режима који су тада владали не само у Источном Сарајеву, већ и у Републици Српској”, истиче Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД у Представничком дому ПС БиХ.

Кошарац подсјећа да су СДС, ПДП и НДП већ 25 година власт у Источном Сарајеву. Подсјећа да су за то вријеме уништени пријератни привредни гиганти који су након Дејтона пресељени у Источно Сарајево. Он пита, гдје је нестао новац од пројеката изградње Српског Сарајева? СДС узвраћа - СНСД оптужују за малвезације приликом грађевинских подухвата које је финансирала Влада Српске посљедњих година у Источном Сарајеву.

"Када се говори о неимарским подухватима СНСД-а на подручју Источног Сарајева, математика је једноставна: прво су преко Студентских домова и Административног центра опљачкане десетине милиона марака којим сада тајкуни СНСД-а желе да се дограбе некретнина Олимпијског центра Јахорина”, стоји у саопштењу СДС-а.

Предсједник Градског одбора СНСД-а и начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић истиче да су у Источно Сарајево за вријеме власти СНСД-а уложени милионски износи. Он додаје даје у шест градских општина уложено 214 милиона КМ или 3.292 КМ по глави становника

Ћосић подсјећа да од 2000. до 2006 године, када су власт у Српској чинили ПДП и СДС, није реализован ниједан капитални пројекат у Источном Сарајеву. Истиче да је само у Источну Илиџу уложено више од 80 милона марака за изградњу нове болнице и градњу Административног центра Владе Српске у Источном Сарајеву.